3 aug. 2017

Ryska-amerikanska relationer i fritt fall

Med president Trumps underskrift på kongressens beslut om nya sanktioner mot Ryssland befinner sig relationerna i fritt fall.

Presidenten är bakbunden och Europa kommer troligen att som vanligt lyda diktaten från Washington.

Nästa steg kan bli en ny omgång av nukleär upprustning. Kongressen uppmanar Pentagon att bryta gällande internationella avtal.
President Trump hade inget annat val än att underteckna kongressens nya sanktioner  mot Ryssland, Iran och Nordkorea. Sanktionerna är ett omfattande dokument, som in i djävulens minsta detalj syftar till att sabotera Rysslands energiexport till omvärlden.

Lagen kommer att leva kvar långt efter att upphovsmännen är borta från kongressen. Jackson-Vanick Amendment som förbjöd USA:s president att ge Ryssland mest gynnad nations-ställning i handeln gällde i 38 år, långt efter att kalla kriget avslutats och den formella anledningen (krav på fri utresa för Sovjets judar) hade upphört att gälla.

EU har visserligen protesterat mot de nya sanktionerna, men kommer helt säkert att underkasta sig dem, såsom EU hittills kopierat och rentav utvidgat alla USA:s tidigare sanktionsbeslut.

Det vore också fåfängt att tro att raserandet av de rysk-amerikanska relationerna kommer att stanna vid USA-kongressens nya sanktioner och Putins svar att skicka hem 755 amerikanska diplomater. Det nya USA-beslutet är oerhört långtgående och kommer att bli ett slags Bibel för alla som vill förfölja Ryssland under överskådlig framtid och Putins reaktion är därför också chockerande hård. Inte ens nationalisten Vladimir Zjirinovskij hade krävt ett så omfattande motdrag.

Snarare har relationerna nu råkat i fritt fall. I rysk TV talar man för första gången på många år om att maximalt skada USA och i USA diskuterar medlemmar av representanthuset och senaten aktivt möjligheten att börja tillverka kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar, vilket vore en direkt kränkning av INF-fördraget, som Gorbatjov och Reagan undertecknade 1987, varefter Reagan högtidligt förklarade att Sovjetunionen inte längre var en fiende.

Amerikanska kongressmän påstår att den ryska sidan redan har brutit avtalet, så att USA har fria händer, skriver tidningen Politico som citerar sina egna källor i båda kamrarna i kongressen.

Fakta spelar i det här läget liten roll. I nuläget saknas i omvärlden starka krafter som kan verka för att tvinga kärnvapenmakterna att hålla ingångna avtal. En sådan roll hade tidigare bl.a. Sverige, men den har spelats bort av Wallström/Hultqvist-kamarillan som gjort Sverige nu i september till övningsplats för en jättelik Nato-övning under det provocerande namnet Aurora 17.

Hoppet står till tredje världen, en lång rad folk som modigt står upp i konfrontation mot USA och dess verktyg: i Venezuela, Syrien, Iran, Jemen, Afghanistan osv.

En färsk undersökning från Pew Research Center visar att näst klimathotet och Islamiska staten uppfattar människorna USA som det största hotet mot sitt välstånd och sin trygghet.

35% av respondenterna anger USA:s som den mest hotfulla staten. I Mexiko var de 61% och även i Turkiet var siffrorna skyhöga.

Till och med i det lydiga Europa fanns det några länder, Tyskland och Spanien, där människorna uttrycker mer oro över Vita huset än Kreml.

red

Källor: bl.a. izvestija, qz.com

1 kommentar:

  1. Statsapparater har många sätt att dölja information de sitter på. Grunden för den senaste sanktionsvågen är den påstådda hackningen av det demokratiska partihögkvarteret DNC. Denna gång däremot har man blivit tagen på bar gärning. Det har lyckats för utomstående att bevisa att de två intrången i DNC:s datasystem gjorts av insiders och inte skett utifrån.
    Den senare läckan skedde faktiskt för att dölja den första och att genom tämligen klumpigt tillsatta spår sätta skulden på Ryssland. Denna operation avslöjades av underrättelseveteranernas organisation VIPS, vilka genom forensisk analys kunde bevisa att DNC tappats på data i en hastighet som inte går att utföra över nätet av hackare.
    Det andra avslöjandet skedde i förrgår genom ingen mindre än Seymour Hersh. Han har genom insiderkontakt från FBI fått bevis för att den DNC-anställde Steh Rich stod bakom den första läckan och aktivt tagit kontakt till WikiLeaks. Och nu kommer bonusfrågan för alla deckarläsare. Som alla vet mördades Seth Rich på promenad hem från en sen kväll på baren. Rich var alltså läckan och det visste ett antal personer på DNC. Rich hade till sina vänner uttryckt oro för sitt liv genom att till dem överlämna samma datafiler som WikiLeaks fick. Vem stod bakom mordet på Rich. Seymour Hersh visar varför han fortsätter att hålla klass som journalist: Så länge inga fakta lagts fram vägrar han spekulera om mordet.
    Två interna läckor på DNC: Skyll på ryssarna ! I senaten föll rösterna 98-2. Vilka var dessa två: Rand Paul (R) och Bernie Sanders (D).

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.