14 aug. 2017

0,6 miljoner syrier har återvänt

Internationella organisationen för migration (IOM) meddelar att omkring 600 000 syrier har återvänt till sitt hem sedan årsskiftet.
 

Det är en stor framgång för den syriska regeringens fredsansträngningar, understödda av bl.a. Ryssland och Iran.


IOM;s officiell talesperson Olivia Headon säger till SANA, att 84 procent av dem som kunnat återvända är s k internflyktingar medan 16 procent har återvänt från Turkiet, Jordanien, Libanon och Irak.

Till allra största delen, 67 procent, rör det sig om invånare i Syriens andra stad, Aleppo, som kunnat återvända sedan de väststödda terroristerna drivits ut.

Uppgifterna styrks av FN:s rapporter som vid halvårsskiftet talade om nästan en halv miljon hemvändare, varav 31 000 från utlandet.

Sedan 2015 har 260 000 flyktingar återvänt från utlandet, enligt FN. FN varnade dock för överdriven optimism - totalt finns det 5,5 miljoner flyktingar i regionen och 6,3 miljoner s k internflyktingar.
300 000 syrier beräknas ha mist livet sedan Muslimska brödraskapet 2011 fick klarsignal från utländska sponsorer att starta ett väpnat uppror.

https://eadaily.com/ru/news/2017/08/13/sana-snachala-goda-v-svoi-doma-vernulis-600-tysyach-siriycev
 

bbc 30/6

1 kommentar:

  1. Mitt i denna tragedi som ser en ljusning kan det finnas en tragisk dimension som har överdrivits. Väldigt tidigt in i kriget slogs det fast en mycket hög siffra för omkomna civila. Detta skedde utan någon dokumentation och tydde mera på att det var frågan om ett propagandistiskt grepp som skulle motivera ett utländskt ingripande för att störta regeringen.
    Men dödssiffran för den syriska armén och dess allierade är säkerligen hög. I det krig som marknadsfördes som ett alaviternas krig mot sunnimajoriteten är de flesta stupade sunnisoldater i de syriska reguljära trupperna.
    Vi kan bara hoppas att kriget snart är över. Det sägs att Turkiet dragit tillbaka sitt stöd för sina mellanhänder och att president Trump slutat betala sold, dvs. månadslön, för de CIA-styrda krigarna. Om uppgifterna om Turkiets vändning är riktiga börjar terroristerna sitta trångt.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.