13 aug. 2017

Chomskys bomb: USA avvisade fredsinvitDen amerikanske regimkritikern Noam Chomsky hävdar i den här videon att Nordkorea har lagt fram fredsförslag som USA tillbakavisat.
Senast 2015 föreslog Nordkorea att landet skulle frysa sitt kärnvapenprogram men USA sa nej!

Varför? Därför att förslaget kräver motåtgärder från amerikansk sida, att den upphör med kärnvapenhotet mot Nordkorea.

Historiskt sett har Nordkoreas utspel mer än en gång misstolkats av USA-sidan. Sanningen är den att Nordkorea är i desperat behov av fred och stabilitet på den nordkoreanska halvön. De vill få USA till förhandlingsbordet  för att om möjligt utverka avspänningsåtgärder.

De senaste sanktionerna mot Nordkorea som förbjuder en stor del av landets export kan alltså direkt ha bidragit till Nordkoreas hotfulla uttalanden. Det vet USA. Frågan måste ställas om det finns andra motiv bakom USA:s "eld och raseri" utspel än att åstadkomma avspänning.

Den amerikanska vapenindustrins aktier har rusat i veckan och tvärtemot resten av världen  har USA:s ekonomi gynnats av oron. //red
4 kommentarer:

 1. En komiker har blivit USA:s mest sevärda "nyhetsankare". Följ Jimmy Dore på YouTube, roligt och instruktivt.
  Den amerikanska exceptionalismen är så allomfattande att inte ens ledande kritiker som Noam Chomsky går skadefria. Jag tänker bl.a. på Chomskys uppfattning om Kina som underskattar Kinas grad av utveckling och välmåga. Och Democracy Now som nämns i inslaget och gäller för att vara en "progressiv röst" kan likt många andra självutnämnda progressiva organ inte stå emot lockelsen att förorda USA:s förkrossande makt när tillfälle erbjuds att exportera "demokrati". Sålunda är man selektivt för regimbyten och skulle gärna ha sett att Assad kommit bort. Att de syrier som tagit till vapen mot Assad inte vill ha demokrati utan sharialagar vill man inte höra talas om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant, även om Democracy Now har många intressanta inslag så är de inte helt konsekventa. Det påminner om Vänsterpartiets inkonsekvens i Sverige.

   Radera
 2. PePe skriver:

  Chomsky talar om ett nordkoreanskt förslag 2015 som bestod i en frysning av landets kärnvapenprogram mot att USA upphör med sina hotfulla militärövningar med B52-or. USA avvisade förslaget.

  Det finns t.o.m. senare förslag än så…
  Följ den bifogade länken nedan och se 2015-01-10 och 2016-07-06.
  Listan är diger och komplett. Du kan anmäla dig och få uppdateringar med epost. Det är en opartisk och mycket tillförlitlig organisation.

  The Arms Control Association, founded in 1971, is a national nonpartisan membership organization dedicated to promoting public understanding of and support for effective arms control policies.

  Chronology of U.S.-North Korean Nuclear and Missile Diplomacy
  https://www.armscontrol.org/factsheets/dprkchron

  January 10, 2015: North Korea announces it offered to suspend nuclear testing in exchange for the United States and South Korea calling off annual joint-military exercises slated for spring 2015. The United States rejects the offer.

  July 6, 2016: North Korea signals a willingness to resume negotiations on denuclearization and defines denuclearization in a statement by a government spokesperson.

  PePe

  SvaraRadera
 3. Hur var det det en gång stod på en bergvägg vid infarten till Stockholm? USA vill krig!
  Det borde vara uppenbart för de flesta upplysta och tänkande människor att krigstillstånd skapas av dem som gynnas av krig. Fråga "Who benefits? Qui bono? Vem gynnas?" då du hör nyheterna. Världen bir så mycket enklare att förstå...

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.