30 juli 2017

En ny Napoléon?

https://www.cartooningforpeace.org
Vad kan egentligen en liberal som Emmanuel Macron uträtta i ett land med så konservativa strukturer som Frankrike?

Många funderar över det.

Italienska la Repubblica kontaktade den kanske skarpaste av alla franska analytiker, den 91-årige sociologen och debattören Alain Touraine. Och fick kanske de bästa svaren hittills, skriver Carl Henrik Svenstedt i sitt nyhetsbrev "Second Opinion"..
Touraine till Repubblica: Macron får mig att tänka på den unge Napoleon som ledde sin trupp över Pont d’Arcole. Efter att ha erövrat makten med en extraordinär skicklighet, började Macron med att kraftfullt återupprätta den fransk-tyska axeln med stor politisk intelligens, och sen den fransk-amerikanska.

Idag är han en ”Försynens man” som uppstigit ur upplösningen av det franska politiska systemet. Men vi vet ännu inte hur mycket han är värd som en förnyare av morgondagens Frankrike. Vår regering är nämligen i händerna på en medioker premiärminister som Edouard Philippe, i vilken ingen känner till de övriga ministrarna, förutom finansministern Bruno Lemaire som är en man utan kvaliteter. President Macron saknar kompetent folk, han saknar en stab av människor av den kaliber som läget kräver, också därför att för två år sen visste ingen vem de var.

Repubblica: Men varför sträckte han ut handen till en så avskydd person som den amerikanske presidenten? (Trump deltog i firandet av franska nationaldagen.)

Touraine: Den utomordentligt lyckade inbjudan till Trump är ett fint exempel på ”rent klassisk utrikespolitik”, dvs en politik utan omedelbara ekonomiska eller sociala sidodintressen för nationen. Uppenbarligen svalde Trump betet eftersom han tror att vänskapen med Macron bidrar till att spela ner hans usla relationer till Angela Merkels. Under dessa två dagar i Paris överrumplades jag av det ostentativt vänskapliga förhållandet mellan de båda presidenterna. Det är nämligen inte alls korrekt av en fransk politiker att ha detta överdrivna kroppsspråk, jag tror Macron och Trump offentligt skakade hand minst fyrtio gånger under besöket.

Repubblica:  Kommer president Macron att bli det förenade Europas nya furste?

Touraine: Inte för stunden. Även om han är en briljant person måste han först lösa Frankrikes akut kritiska problem, i första hans arbetslagstiftningen. Nu har kommunistveteranen Jean-Luc Mélanchon satt sig på krigsfot, så det kan bli en het höst. Om ett år vet vi mer. Med Tyskland är fallet speciellt eftersom Merkel uppenbart vill samarbeta med Macron. För oss är det ett vitalt intresse. Till skillnad från Storbrittannien och Frankrike har Tyskland inte avindustrialiserat sin ekonomi. Frankrike kommer att få betala mycket dyrt för detta beslut av president Mitterand.

Repubblica:  Vilken fransk president kan Macron ha låtit sig inspireras av?

Touraine: Ingen, helt enkelt eftersom ingen av dem varit kapabla. Från Hollande som gjorde arbetslösheten till sin mantra i fem år utan att lyckas sänka den. Till Chirac som i tolv år nöjde sig med att dinera på våra bästa restauranger. Och vad ska vi säga om Mitterands katastrofala regeringstid? Den ende som kunde betyda något för Macron vore Giscard d’Estaing. Han var som Macron en anhängare av den politiska liberalismen, det vill säga storkapitalet!

Repubblica: Och vilken är slutligen den mest angelägna reformen?

Touraine: Att förändra det franska skolsystemet som är frukten av en arkaisk och förlamande modell! Därför att faktiskt också vi har blivit ett modernt land.


Övers: C H Svenstedt, Second Opinion

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.