29 juli 2017

Putin slår tillbaka

USA-ambassaden i Moskva måste nu dra ner personalen-
Sju månader efter utvisningen av dussintals ryska diplomater från USA vidtar Ryssland nu motsanktioner. Idag fredagen 28 juli uppmanade det ryska utrikesdepartementet USA att minska antalet diplomater i Ryssland till 1 september.

Dessutom stänger Moskva en fritidsanläggning i Serebrjannyj Bor, ett skogsområde i Moskva, som stått till den amerikanska ambassadpersonalens förfogande.Det ryska kravet innebär att USA:s personal vid  ambassaden i Moskva och generalkonsulaten i S:t Petersburg, Jekaterinburg och Vladivostok måste dras ned till 455 personer.

Skulle USA skicka ut fler ryska diplomater kommer Ryssland att svara med motsvarande åtgärder, hette det.

Det var strax  före sin avgång som USA:s president Barack Obama stämplade 35 ryska diplomater som agenter och deporterade dem. Obama lät också stänga en fritidsanläggning för ryska diplomater i Maryland.

Överraskande nog valde president Putin att inte retaliera, med tanke på att den tillträdande presidenten Trump lovat att arbeta för normalisering av relationerna med Ryssland. Istället för att utvisa diplomater inbjöd Putin de amerikanska diplomaternas barn att delta i nyårsfirandet i Kreml.

Men förhoppningarna om normalisering har nu grusats och USA:s kongress beslutade i torsdags om nya sanktioner mot Ryssland, som dock Trump måste skriva på innan de börjar gälla.

De nya sanktionerna påverkar i huvudsak energisektorn och riktar sig mot alla företag som deltar i reparation, modernisering och utbyggnad av ryska pipelines. På så sätt vill man förhindra utbyggnaden av Nord Stream genom Östersjön till Europa.

EU protesterar mot vad det uppfattar som inblandning i EU:s energipolitik.

sputnik.de

3 kommentarer:

 1. President Putin besökte Finland för ett par dagar sedan. De finländska värdarnas största huvudbry efter mötet har varit Putins strålande humör. Hur skall man tolka det, speciellt som det verkade vara genuint ? En vresig Putin skulle ha passat in mycket bättre, speciellt efter den dagliga smutskastningen i finska media som han bör känna till.
  Kan det vara att Putin upplever att världen vänder ? Den ryska politiken börjar vinna gehör överallt utanför Nato-kretsen. Från hela Mellanöstern reser alla till Moskva, såväl vän som "fiende". 1953 kunde USA störta en regering såsom den i Iran genom en satsning som praktiskt taget kostade bara fickpengar. I Irak satsade man biljoner utan att nå andra mål än ledarskapets avrättning. I Syrien har man satsat miljarder men inte ens lyckats störta ledarna. Skall Syrien bli det nya Stalingrad varifrån inkräktarnas återtåg påbörjas och blir oåterkalleligt ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. man kan spekulera. Han kan kanske vara nöjd för att hela världen nu ser vilken total majoritet av monopolkapitalist-lojala svin som sitter i USA:s kongress?

   Radera
 2. Jan: Varje gång olika stormakter ger sig på att anfalla Ryssland för att tränga det tillbaka blir resultatet nästan alltid det motsatta: 1743 hela Finland ockuperat av ryska trupper och 12 000 i Mellansverige, efter 1812 når ryska soldater fram till Paris, efter 1917 "bolsjevismens" utbredning och efter 1945 nästan halva Europa under rysk (sovjetisk) kontroll. Så när ska Väst lära sig att den bästa strategin är att lämna "den ryska björnen" i fred+

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.