12 juli 2017

Krigisk fredspristagare död

Den nyss avlidne Kinesen Liu Xiaobo fick Nobels fredspris 2010. Utnämningen ledde till en långvarig nedkylning av Kinas relationer med Norge. 

Aktiv vid utnämningen var den i sammanhanget kontroversielle Thorbjørn Jagland, som också delade ut priset till president Obama året före.

Liu dog av cancer efter att ha varit fängslad för ”omstörtande verksamhet” sedan 2009. När gammelmedia nu översvämmas av hyllningar för Liu och hans kamp för ”mänskliga rättigheter” bör även följande räknas in i slutomdömet:
• Han stödde USA:s invasioner av Afghanistan och Irak.

• I en essä från 2001 backade han i efterhand upp också USA:s krig i Korea och Vietnam. Som bekant ledde dessa krig till miljontals döda och lemlästade människor.

• I sin artikel ”Lärdomar från det kalla kriget”, hävdar Liu att "alla de USA:s stora krig har varit etiskt korrekta”. Under det amerikanska presidentvalet 2004 prisade han George Bush för hans krig mot Irak och kritiserade John Kerry för att denne motsatte sig kriget. "Kriget mot Irak är motiverat! George Bush har rätt!"

• I samma stil har Liu stött Israel mot palestinierna.

Lius beundran av västs kolonialism och imperialism nådde en topp när han besökte Hong Kong 1988: Han blev helt begeistrad av vad han såg som resultatet av 100 års brittisk kolonisering av staden. Kina självt skulle behöva koloniseras i 300 år för att nå dit, ”men även det kanske inte är tillräckligt”.

Liu var en entusiastisk anhängare av nyliberal ekonomi och har i sin programskrift ”Charta 08” krävt fullständig privatisering av alla företag och all mark i Kina.

Inte helt överraskande har de organisationer Liu lett fått ekonomiskt stöd från CIA-fonden ”National Endowment for Democracy”. Det är bl a detta Liu dömts för.

red

För källor och länkar se https://steigan.no/2017/06/26/apropos-liu-xiaobo-en-talsmann-for-krig-og-nyliberalisme/1 kommentar:

  1. Finner i den intressanta boken Striden om Kinas förflutna av Mobo Gao i hans omfattande litteraturförteckning beträffande Liu Xiaobo två hänvisningar. 1989 Upplysningens tragedi: En kritik av Fjärde maj och 2003 Amerikansk attack på Irak: subjektivt i eget intresse men objektivt för mänsklighetens goda.
    Sixten Andréasson

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.