5 juli 2017

General Haftar går mot Tripolis

Den libyska nationella armén (LNA), under ledning av Gen. Khalifa Haftar, förväntar sig att kunna ta kontroll över landets huvudstad utan att gå in i en öppen väpnad konfrontation, enligt LNA:s talesman Ahmed Mesmary.
"Vi hoppas att kunna å in i Tripolis utan en väpnad konfrontation, med hjälp av medborgarna", sade Mesmary på en presskonferens i Kairo.
Mismari noterade att över 5 000 LNA-soldater stupat i kamp mot islamister under arméns fyraåriga existens.

LNA omfattar för närvarande 60 000 soldater, tillade Mesmary.
Libyen har varit i ett inbördeskrig sedan Muammar Gaddafi störtades 2011. Sedan dess har landet styrts av rivaliserande regeringar, nämligen parlamentet i Tobruk och den Tripolisbaserade nationella kongressen.
I december 2015 undertecknade de krigande parterna en överenskommelsen, även känd som Skhirat-avtalet, som inrättade en enhetregering mellan libyska rivaliserande fraktioner. De rivaliserande regeringarna gick med på att bilda den s k GNA-regeringen som stöds av FN och leds av premiärminister Fayez Sarraj. Den började arbeta i mars 2016, men fick då inget stöd från parlamentet i Tobruk, som är allierat med LNA.
Mesmary anklagar Qatar, Sudan och Turkiet för att stödja terroristerna i Libyen som tillhör Islamska staten (IS), al Qaida, Muslimska brödraskapet och kriminella gäng.
Mesmary rapporterade att LNA haft stora framgångar och på en enda vecka erövrat tre stora luftbaser i centrala Libyen", sade Mesmary. IS har helt fördrivits från Benghazi.
De områden som fortfarande ligger utanför den libyska nationella arméns kontroll omfattar staden Sirte och området mellan städerna Misrata och Tripolis. I Tripolis härskar kriminella gäng.
FN säger att vapenembargot mot Libyens armé, som rått sedan 2011, kommer att upphävas först när landets krigsmakt har enats.


xinhua, russia today 5/7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.