26 apr. 2017

Vem har det bra i Ryssland?

En lyxjakt tillhörande Aleksej Mordasjov, rysk oligark.
Rysslands senatorer, dvs. medlemmar av federationsårdet, parlamentets överhus, dubblade sina inkomster 2016.

Enligt årets självdeklarationer tjänade senatorerna i genomsnitt cirka 30 miljoner
rubel (5,4 miljoner SEK) i fjol mot 16 miljoner (2,9 miljoner
SEK) 2015.

De får svenska riksdagsmän att se ut som fattiga kyrkråttor.Senatorn Valerij Ponomarjov tjänade 1 miljard rubel
2014 men 2,6 miljarder (468 miljoner SEK) 2015.

För parlamentet som helhet var snittet 18,7 miljoner rubel (3,4
miljoner SEK), vilket var 20 procent mindre än 2014.

Att snittinkomsten sjunkit beror enligt experter på att det blivit färre storföretagare i bänkarna.


Lönsammast är det att vara dumadeputerad för Enat Ryssland. Det inbringar i snitt 3,7 miljoner SEK/år. Rättvist Ryssland noterar snittet 2,25 miljoner SEK, kommunisterna 2,34 miljoner SEK och Ldpr 1,9 miljoner SEK.

Lönen  som dumadeputerad är ca 830 000 kr/år, dvs. i nivå med svenska riksdagsmän. Men tack vare ymniga sidoinkomster kan de ryska kollegorna mångdubbla det beloppet. Den platta skatten i Ryssland är 13 procent för alla, oavsett hur mycket de tjänar.
* * *

Avståndet mellan Rysslands elit och folket framstår som avgrundsdjupt. Medianlönen för alla ryssar var i augusti 2016 motsvarande 51 000 SEK/år.

Om Putins och Medvedevs deklarerade inkomster framstår som rätt normala  (Putin tjänade 1,6 miljoner SEK i fjol och Medvedev 1,55 miljoner SEK) vid en jämförelse med deras kollegor i väst tjänar en rysk parlamentariker fem gånger mer än en svensk.

Även höga ämbetsmän i Putins omkrets tjänar perverst mycket pengar. Biträdande chefen för presidentadministrationen Sergej Kirijenko deklarerade för 15,4 miljoner SEK i fjol. Han lever på blygsamma 698,5 kvadratmeter.

Rikast är pressekreteraren Dmitrij Peskov som tillsammans med sin hustru deklarerade inkomster på 24 miljoner SEK.

Ministern för Nordkaukasus, Lev Kuznetsov, tjänade 105 miljoner kronor och äger tio fastigheter i Ryssland, och en i Frankrike utöver en lägenhet på 180 kvadratmeter i Paris.

Ministern för "en öppen regering", Michail Abuzov, deklarerade för 94 miljoner SEK i inkomster.

Den politiska eliten i Ryssland berikar sig fullt öppet och fullt lagligt samtidigt som fattigdomen de båda senaste åren tilltagit.

I fjol rapporterade den ryska regeringen att antalet fattiga var 20,3 miljoner människor. Men för några år sedan ändrades påpassligt metodiken att räkna de fattiga. Hade man fortsatt att räkna på samma sätt som 1999 hade man kommit fram till 70,8 miljoner fattiga i Ryssland, dvs. nästan halva befolkningen.

Stefan Lindgrenhttp://www.rbc.ru/politik/19/04/2017/58f724989a79478e240cc1a3?from=center_4

4 kommentarer:

 1. De har väl inte kommit på poängen med progressiva skatter än, men ryssar är ändå relativt intelligenta så det kommer nog. :-)

  SvaraRadera
 2. Det du beskriver kanske underlättar kritik av Putin, även den oberättigade som du ofta vänder dig emot...

  SvaraRadera
 3. Jag tror man ska skilja på sakerna. Om jag minns rätt var det på Putins initiativ som dumadeputeradenas inkomstdeklarationer blev offentliga från 2013. 30 ledamöter passade på att skilja sig kort innan lagen trädde i kraft för att slippa visa vad deras makar ägde och tjänade. Putins lön framstår ju också som rätt normal. I klass med Löfvens, fast Putin har lite större arbetsområde och måste jobba mer för pengarna ;-)) Men som en läsare sa, sjukt att en lyxjakt kan kosta som ett helt sjukhus! Om Putin bär ansvar för den allt snedare inkomstfördelningen så får man ju också fråga sig vilka som var alternativen - antagligen en ännu mer renodlat nyliberal linje. På hans pluskonto får man sätta indexeringen av pensionerna. Av sådana skäl minns moskoviterna även Luzjkov med saknad - han införde fria resor i kollektivtrafiken för pensionärer; en mycket lyckad reform ur alla synpunkter. Sen att hans hustru antagligen var en svindlare hamnar i ett annat fack... FUCK!

  SvaraRadera
 4. Politiker har ingen nationalitet, ideologisk övertygelse eller något samvete. Någonstans i hela världen. I Ukraina och USA sitter två miljardärer som presidenter och berikar sig själva och sina kompisar. I våran egen ankdamm finns gott om korruption men den är lika typisk svensk som midsommar. Kommer så väl ihåg när socialdemokraten Göran Persson klev av och byggde sig en gård i storleksordningen mindre landskap tillsammans med sin Systembolagschef. Nej kära vänner, det finns inga ärliga politiker och har aldrig funnits. Men om man jämför så framstår ändå Putin som en person som bryr sig mer om landet och innevånarna än sitt eget välbefinnande. Att ledamöterna i Duman måste redovisa sina inkomster är ju bra, men vi hoppas på ett steg till mot rättvisa genom att fler och fler blir ertappade med handen i kakburken.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.