12 apr. 2017

Akilov internationellt efterlyst i februari

Den ryska nyhetsbyrån Interfaks har idag av uzbekiska representanter informerats om att terrormisstänkte Rahmat Akilov varit internationellt efterlyst sedan i februari.

Det framkommer också att Akilov är etnisk tadjik och att han tidigare gripits i Turkiet för ett försök att gå in i Syrien. Han skickades därefter till Sverige där han sökt asyl.I anslutning till ett brottmål i februari utfärdades en internationell efterlysning av Rahmat Akilov som misstänkt för "produktion eller spridning av material som innehåller ett hot mot den allmänna säkerheten och den allmänna ordningen" (224-1 i Uzbekistans strafflag), "deltagande i religiösa extremistiska organisationer" (224-2) och "antisocialt beteende" (127). Strafflagen föreskriver upp till 20 år för de brott som Akilov var misstänkt för.

"En undersökning av hans släktingar och vänner som bor i Samarkand, visade att Akilov, en etnisk tadzjik, under vistelsen i Sverige påverkats av sändebud från en tadzjikisk cell" av Islamiska staten (erkänd som terroristorganisation av FN) och "försökt att ansluta sig till striderna i Syrien på militanternas sida", enligt den uzbekiske talesmannen.

Enligt polisen försökte Akilov 2015 korsa den turkisk-syriska gränsen, men greps. Han deporterades till Sverige där han hade uppehållstillstånd som asylsökande.

interfaks 12/4

1 kommentar:

  1. Dålig koll av SÄPO och misstanken om False Flag ökar!

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.