11 apr. 2017

Putin varnar för nya gasprovokationer

På presskonferensen idag efter mötet mellan Rysslands president Vladimir Putin och Italiens president Sergio Mattarella sa Putin att han diskuterat Syrien med sin kollega:


– Jag sa att det påminner mig en hel del om händelserna 2003, då företrädare för USA i säkerhetsrådet visade de påstådda kemiska vapen som fanns i Irak. Sedan kom fälttåget mot  Irak, och det slutade med ödeläggelse av landet, tillväxten av terroristhotet och uppkomsten av Islamska staten på den internationella scenen - varken mer eller mindre.

- Samma sak händer nu, fortsatte Putin. - Återigen nickar [USA:s] partner åt dem. Jag kommer att tänka på våra underbara författare Ilf och Petrov. Man vill säga: "Tråkigt, flickor."* Det här har vi redan sett, alltsammans."


- Varför händer detta? Alla vill återupprätta förbindelserna i västvärlden, sedan många europeiska länder intagit anti-Trump-positioner under valkampanjen. Det är en mycket bra plattform för konsolidering - Syrien, Ryssland, en gemensam fiende, utmärkt. Vi är beredda att visa tålamod, men vi hoppas att det i alla fall ska komma ut någon positiv samarbetstrend ur detta.


- För inhemsk amerikansk konsumtion finns det också skäl [till det som händer nu. De politiska motståndarna till den sittande presidenten har inte försvunnit, och om det händer något kommer de att anklaga honom för allt. Det tvivlar jag inte det minsta på.


- Är nya attacker möjliga eller omöjliga? Vi har information från olika källor om att liknande provokationer (jag kan inte kalla det något annat) förbereds i andra delar av Syrien, bland annat i Damaskus södra förorter, där man än en gång tänker släppa ut något ämne och skylla det på syriska officiella myndigheter.

- Men vi anser att varje fenomen av det slaget måste undersökas noggrant. Vi tänker officiellt vända oss till behöriga FN-organ i Haag och uppmana det internationella samfundet att noggrant dessa händelser. Och vidta åtgärder beroende på resultaten.

Eventuellt kommer Putin att möta USA:s utrikesminister Rex Tillerson under dennes pågående Moskvabesök. Förhoppningarna på Tillerson har sjunkit sedan denne bara några dagar efter att ha förklarat att USA inte längre har som mål att störta Assad har återupptagit USA:s gamla melodi.

På G7-mötet i Lucca, Italien, igår kunde man inte enas om förslaget om nya sanktioner mot Ryssland. Bl.a. Italien gick emot detta.

Ryska generalstaben varnade idag att varje angrepp på ryska installationer i Syrien kommer att besvaras.


kremlin.ru


* Citatet "Tråkigt, flickor" kommer från 34:e kapitlet i romanen "Tolv stolar"  av Ilf & Petrov där Ostap Bender klagar på att den lokala scahackklubben har ett trist namn, varpå klubben döps om till "Fyra hästar" med Ostap Bender som hedersordförande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.