30 juli 2016

Ryssland och Slovenien mot historieförfalskning

Idag besökte Rysslands president Vladimir Putin Slovenien och konstaterade att Ryssland och Slovenien båda är aktiva motståndare till historieförfalskning om andra världskriget. I Sloveniens huvudstad Ljubljana öppnades idag ett monument till de ryska och sovjetiska soldater som stupade på  Sloveniens territorium i de båda världskrigen, en symbol för de båda ländernas avsikt att hindra försök att skriva om historien.
Enligt Vladimir Putin kommer Ryssland och Slovenien att fortsätta att upplysa och påminna om de händelser som ägde rum under världskrigen och arbeta för att stärka säkerheten i Europa och världen, rapporterade RIA Novosti.
Puitin talade vid en minnesceremoni i samband med 100-årsdagen av det ryska kapellet i nordvästra Slovenien.

Putin underströk betydelsen av det nya monumentet över stupade ryska och sovjetiska soldater.

"Monumentet kommer att spegla vår gemensamma principiella ståndpunkt att avvisa försök att förvränga och skriva om historien och legitimera de brott som ledde miljontals människor i döden", - sade Putin.

På minnesmärkets marmorplatta står det på ryska och slovenska: "Till Rysslands och Sovjetunionens söner som dog på slovensk mark under det första och andra världskriget". Projektet genomfördes gemensamt av den ryska ambassaden i Slovenien och den ryska militär-historiska sällskapet.

Vladimir Putin besök i Slovenien inleddes med ett besök vid det 100 år gamla ryska kapellet som byggdes av ryska krigsfångar under första världskriget. I juli 1915 anlades ett läger vid passet Vršic där Sloveniens, Österrikes och Italiens gränser idag korsas. Deras huvuduppgift var att anlägga strategiska vägar. Huvuddelen av fångarna som skickades till Vršic var ryska soldater.

ria-novosti