11 juli 2016

Löfven bad Finland om ursäkt

Relationerna mellan Ryssland och väst håller på att förbättras, påstod Finlands statsminister Juha Sipilä, när han talade i Björneborg idag.
Han berättade också att Stefan Löfven bett om ursäkt för svenska politikers oförståelse av Finlands dialog med Ryssland.


Visserligen har EU förlängt sanktionerna mot Ryssland, men situationen är enligt Sipilä "mer uppmuntrande" än tidigare i och med att dialogen mellan parterna kommit igång. Även på Nato-toppmötet i Warszawa framkom enligt Sipilä en önskan att komma överens.

Sipilä kommenterade också vissa svenska politikers uttalanden om Finlands och Rysslands överläggningar i juni. Svenskarna hävdar, enligt Sipilä, att de inte förstår varför Helsingfors i den nuvarande internationella situationen inbjuder Rysslands president
Vladimir Putin. Mera konkret syftar Sipilä på den tidigare svenska försvarsministern Karin Enströms (m) direkta kritik mot värdarna när hon gästade presidentens sommarresidens Gullranda i samband med Putinbesöket.
"Den svenske statsministern har ringt och bett om ursäkt och sagt att Sverige stödjer den linje Finland valt i förhållande till Ryssland", säger Sipilä.


På onsdag inleds också överläggningar i rådet Nato-Ryssland och de ska pågå resten av veckan. Enligt Rysslands ständige sändebud till Nato Aleksandr Grusjko bryter utbyggnaden av Nato:s bataljoner i närheten av den ryska gränsen mot grundavtalet Ryssland-Nato. Åtgärderna kräver att Ryssland å sin sida skyddar sina intressen
 

Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att Moskva kommer att informeras om de fyra nya bataljonerna i Polen och Baltikum under onsdagens förhandlingar. Även den ukrainska krisen ska diskuteras liksom de förtroendeskapande åtgärder som Finlands och Rysslands presidenter kommit överens om att föreslå Nato, bl.a. ett förbud mot att flyga med avslagna transpondrar över Östersjön.

vzgljad.ru, yle m fl.