24 juli 2016

IOK avvisar utestängning av Ryssland

Björn Eriksson, f d rikspolischef och Sveriges
representant i IOK är upprörd över att Ryssland får vara med i OS.
IOK har beslutat att avvisa förslagen om en total utestängning av Ryssland i OS. Två av de fjorton länder som krävde total avstängning var Nato:s nya adepter Sverige och Finland. Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko uttryckte idag sin tacksamhet för att Internationella olympiska kommittén (IOK) beslutat att inte utestänga Ryssland från OS i Rio 2016.


Rysslands "mjuka" taktik mot det rysshetsande WADA har därmed gett utdelning.  WADA:s krav på total avstängning och kollektiv bestraffning blev för mycket för majoriteten i IOK.

IOK:s beslut innebär dock inte att svårigheterna är över. Dels ska de enskilda internationella förbunden nu fatta sina beslut och det kan fortfarande innebära repressalier mot t ex ryska tyngdlyftare, vilket Mutko håller för oundvikligt.


Men han är säker på att de flesta av medlemmarna i den ryska OS-truppen kommer att uppfylla IOK:s  kriterier.


Samtidigt som Mutko medger att det är rätt och rimligt att idrottare som har fällts för doping avstängs går han emot IAAF:s (internationella friidrottsförbundet) linje som innebär en kollektiv bestraffning som även drabbar oskyldiga. 


Tvåfaldiga OS-segraren i stavhopp Jelena Isinbajeva är upprörd över att IOK inte hävde den kollektiva bestraffningen av ryska fridrottare. En enda ryss tillåts tävla i dessa grenar - längdhopperskan Darja Klisjina. Isinbajeva noterade nyligen världsbästa höjd vid en tävling i Tjeboksary - men vill gråta av sorg över att inte få delta i OS, trots att hon aldrig tagit dopingpreparat.

http://tass.ru/en/sport/890289