5 juni 2023

Offensiv mot Donetsk och Zaporozje

På den ukrainska offensivens första dag lyckades ryska styrkor
tränga tillbaka anfallarna som samlat ansenliga mängder pansar.

På morgonen den 4 juni inledde Ukrainas väpnade styrkor en storskalig offensiv i fem sektorer av fronten i södra Donetsk-regionen, rapporterar det ryska försvarsministeriet.

Totalt är sex mekaniserade och två stridsvagnsbataljoner inblandade. Den första framstöten gick inte bra för Ukraina.

Förlusterna uppgick till mer än 250 personal, 16 stridsvagnar, 3 infanteristridsfordon och 21 pansarskyttebilar.

Ett deklarerat syfte med den förestående offensiven från Ukraina är att nå Azovska sjöns kust för att skära av landkorridoren till Krim.

Samtidigt med rapporterna från Donetsk larmade i går de ryska trupperna om ett storskaligt försök att bryta igenom Ukrainas väpnade styrkor i Zaporozje.

Den 4 juni rapporterades om ett försök att bryta igenom Ukrainas väpnade styrkor och långvariga strider, och tillade senare att situationen i regionen var ”alarmerande, men under kontroll”. Efter 400 meter hade ryska styrkor trängt tillbaka dem.

Från den tidiga morgonen idag den 5 juni återupptogs aktiva strider i området kring Vremevskij-ravginen, som började dagen innan, rapporterade administrationen av Zaporozje-regionen, i en Telegramkanal.

Redan i början av maj hade Ukrainas väpnade styrkor samlat tiotusentals militärer i Zaporozje-regionen för en framtida offensiv.

En brist som pekades ut av ryska militära observatörer idag och som kan bli ödesdiger för de ukrainska förbanden är att deras förband i stort sett saknar rörligt luftvärn. Samtidigt konstateras att den västliga tekniken ännu inte satts in - Marder, Bradley, Challenger osv. 

https://www.rbc.ru/politics/05/06/2023/647d755b9a 794705d2aa5f3a?from=from_main_1, ria novosti 5/6 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.