26 juni 2023

Brottmålet mot Prigozjin inte inställt

Just nu vistas Prigozjin på hotell Green City i Minsk.

Brottmålet mot "lördagsupprorets" ledare Jevgenij Prigozjin har inte lagts ner, säger en källa på den ryska åklagarmyndigheten till nyhetsbyrån RIA Novosti.

Det innebär att Wagner-chefen har efterräkningar att vänta om han återvänder till Ryssland och kan också komma att utlämnas.

På kvällen den 24 juni intog PMC Wagner styrkor Södra militärdistriktets huvudkontor i Rostov-vid-Don . Detta skedde mot bakgrund av Prigozjins påståenden om att den ryska militären skulle ha avfyrat missiler och bomber mot Wagnerstyrkornas bakre linjer. Ett påstående som förnekades av både Försvarsdepartementet och FSB .

Vladimir Putin kallade Wagner-militärens uppror för ett kriminell äventyr, och ett brottmål öppnades mot Prigozjin för att ha organisera väpnat uppror.

Nästa dag rapporterades att Vitrysslands president  Aleksandr Lukasjenko fört samtal med Prigozjin, som lett till att denna gått med på att stoppa Wagnerkolonnens marsch mot Moskva och deeskalera konflikten. Själv skulle Prigozjin erbjudas en fristad i Vitryssland.

President Vladimir Putins  pressekretare Dmitrij Peskov sa på lördagen att brottmålet mot Prigozjin skulle avskrivas, ett uttalande som nu framstår som felaktigt.

Enligt en uppgift i vitryska media ska Prigozjin inom kort åka till Afrika med uppdraget av försvara vitrysk egendom, oklart i vilket land.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.