15 juni 2023

EU försöker dölja tidernas korruptionsskandal

Eva Kaili hade 100 000 euro i papperspåsar. Hon greps anklagad för korruption men har nu släppts.

 Korruptionsskandalen i EU-parlamentet sopas under mattan och de inblandade återgår till sina parlamentariska uppgifter som om ingenting hänt, säger den polske parlamentsledamoten Jacek Saryusz-Wolski.

"Vi bevittnar en mörkläggningsoperation", sa Jacek Saryusz-Wolski, ledamot av EU-parlamentet för Polens styrande parti Lag och rättvisa (PiS). Han tillade att "skandalen är verklig och bevisen mycket påtagliga."

Detta skriver den bulgariska nättidningen obektivno-bg.  Pål Steigan rapporterar på steigan.no.


  

Jacek Saryusz-Wolski

Han avslöjade också att de inblandade återvände till arbetet i Europaparlamentet som om ingenting hänt, också Europaparlamentets tidigare vice ordförande Eva Kaili som släpptes från häktet och återgick till sin position som parlamentsledamot.

Korruptionsskandalen bröt ut i december 2022 med gripandet av Kaili. Hon misstänks för att ha tagit emot mutor från Qatar - belgisk polis hittade mer än 100 000 euro instoppade i papperspåsar och en resväska under en husrannsakan i hennes lägenhet. Det påstås att det var mutpengar från Qatar.

Kaili har haft en överdådig livsstil och utredarna har ifrågasatt varifrån de pengar kommit som hon använt för att köpa dyra fastigheter.

Dessutom anklagas ytterligare två parlamentsledamöter – Mark Tarabella och Andrea Cozzolino – i skandalen. Bådas immunitet upphävdes under utredningen.

Det finns redan farhågor för att EU på grund av publiciteten kring skandalen, som involverar liberala parlamentsledamöter, inte kommer att tillåta att utredningen fortsätter. Det hävdas att upp till 100 parlamentsledamöter kan vara inblandadet i Qatargate, vilket kommer att få djupgående konsekvenser för Europas huvudpartier.

Den polske parlamentsledamoten Saryusz-Wolski kommenterade att "detta är ett exempel på straffrihet för den korruption som dessa människor är inblandade i”.

Skandalen är högst verklig, men i själva verket är den mycket mer omfattande

Vi har skrivit om denna skandalen här och här.

Vi vill inte förringa den korrupta vicepresidenten Eva Kaili och hennes medkonspiratörer, men ärligt talat: de är småfiskar.

EU som sådant är korrupt och ingen förkroppsligar det bättre än den korrupta EU-presidenten Ursula von der Leyen.

1,8 miljarder coronavaccindoser

Ursula von der Leyen ingick på EU-kommissionens vägnar ett miljardavtal med Pfizer.

Förra våren gick EU-kommissionen med på att köpa 1,8 miljarder coronavaccindoser från Pfizer. Det gör läkemedelsjätten till kommissionens huvudleverantör. Genombrottet i förhandlingarna sägs ha gjorts på en direktlinje mellan kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Pfizers vd Albert Bourla. De två diskuterade köpets alla detaljer i samtal och meddelanden, rapporterade vid den tiden New York Times.

Men än i dag vet allmänheten mycket lite om verksamheten som nu gör boostervaccinationer möjliga över hela Europa. Precis som med kontrakt med andra tillverkare avslöjade kommissionen ett preliminärt avtal och ett köpeavtal med Pfizer, men ändrade klausulerna om leveranspris och ansvar. EU-kommissionen agerar också på ett icke-transparent sätt när avtalet kommer till stånd. Den vägrar att publicera meddelandena mellan von der Leyen och Bourla.

Sahra Wagenknecht från Die Linke i Tyskland skrev på Facebook:

von der Leyen stod inte på någon valsedel i valet till Europaparlamentet, men som tysk försvarsminister slösade hon bort hundratals miljoner i skattepengar när hon gav uppdrag till externa konsulter som McKinsey, KPMG och Accenture.

 von der Leyen och Pfizers VD. Det borde lysa varningslampor också för von der Leyen. Men när småfiskarna släpps av kroken sitter nog också von der Leyen säkert tills vidare.

Källa: steigan.no

Övers: Lennart Palm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.