13 mars 2022

Bussar fick inte lämna Mariupol


Ukrainska militanter har i flera fall hindrat bussar med civila att lämna stridsområden. Människor som försöker fly till Ryssland arresteras.
 
På lördagskvällen talade chefen för Ryska federationens nationella försvarskontrollcenter, generalöverste Michail Mizintsev, om svårigheterna i evakueringen av civila i Ukraina.

Metropoliten Luka (överhuvud för kyrkan i Zaporozje och Melitopol) uppgav för rysk militär att han var redo att ta ut delar av civilbefolkningen och utländska medborgare från Mariupol i 50 bussar. Men trots överenskommelser med befälhavarna för de territoriella försvarsbataljonerna, tillät inte nationalisternas intensiva beskjutning av den humanitära konvojen från handeldvapen och granatkastare de civila att fly från staden som kontrollerades av militanterna.

"Idag misslyckades alla våra försök att tvinga militanterna i Mariupol att låta konvojen av bussar passera", sade generalen. Ändå evakuerades nästan 10 000 människor, inklusive mer än 1 700 barn, från de farliga zonerna i olika regioner i Ukraina, såväl som från folkrepublikerna Lugansk och Donetsk, utan deltagande från den ukrainska sidan under det senaste dygnet.

Totalt, sedan starten av den "särskilda militära operationen",  har över 231 000 personer evakuerats enligt rysk militär. Under denna tid korsade över 24 000 privatbilar Ryska federationens statsgräns. "I dag, tack vare de oöverträffade säkerhetsåtgärder som vidtagits av de ryska väpnade styrkorna, var det möjligt att tillhandahålla humanitära korridorer och evakuera 8 730 medborgare i riktning mot Poltava, i bussar och privata bilar", sade generalen på lördagen. Samtidigt noterade han att de lokala ukrainska myndigheterna inte tog någon del i bildandet av dessa kolonner.

Den ukrainska krigsmakten SVU har utfärdat order om att arrestera dem som ville evakuera till Ryssland.

Det ryska försvarsdepartementet uppmanar ukrainare som tänker passera gränsen till Ryssland att inte annonsera detta och inte tala på telefon om det.

Generalöverste Mizintsev informerade också om att ukrainska nationalister tagit mer än 6 900 människor  från 16 främmande länder som gisslan.

Dagen innan rapporterade det ryska försvarsdepartementet att sedan starten av den ryska specialoperationen har mer än 2,6 miljoner människor från nästan 2 000 ukrainska bosättningar uttryckt en önskan att evakuera till Ryska federationen. 
 
De ryska styrkorna uppges avancera upp till 14 kilometer per dag.

war and peace
1 kommentar:

 1. Mer än 150 ryska vetenskapsmän och vetenskapsjournalister har skrivit under ett öppet brev mot kriget i Ukraina.
  Brevet publicerades på tidningen ”Troitskij variant – Naukas” hemsida, där insamlingen av underskrifter fortsätter. COLTA.RU presenterar brevets text i sin helhet:

  Öppet brev från ryska vetenskapsmän och vetenskapsjournalister mot kriget i Ukraina
  Vi, ryska vetenskapsmän och vetenskapsjournalister, framför en kraftfull protest mot krigshandlingarna som inletts av vårt lands väpnade styrkor på Ukrainas territorium. Detta ödesdigra steg medför enorma mänskliga förluster och undergräver det etablerade systemet för internationell säkerhet. Ansvaret för att ha startat ett nytt krig i Europa ligger helt och hållet på Ryssland.
  Det finns överhuvudtaget inget som kan rättfärdiga detta krig. Försöken att utnyttja situationen i Donbass som förevändning för att inleda militära operationer inger inget förtroende. Det är helt uppenbart att Ukraina inte utgör något hot mot vårt lands säkerhet. Kriget mot Ukraina är orättfärdigt och, uppriktigt sagt, meningslöst.
  Ukraina har alltid varit ett oss närstående land. Många av oss har släktingar, vänner och forskarkollegor i Ukraina. Våra fäder och deras fäder kämpade tillsammans mot nazismen. Att starta ett krig för att främja den ryska statsledningens ambitioner, drivna av tvivelaktiga historiefilosofiska fantasier, är inget annat än ett cyniskt svek mot deras minne.
  Vi respekterar den ukrainska statsbildningen som vilar på reellt fungerande demokratiska institutioner. Vi har förståelse för att våra grannar valt att vända sig mot Väst. Vi är övertygade om att alla problem som påverkar relationen mellan våra länder kan lösas på fredlig väg.
  Genom att starta ett krig har Ryssland dömt sig själv till internationell isolering, till att bli en paria bland världens länder. Det betyder att vi forskare inte kan bedriva vår verksamhet på ett normalt sätt, eftersom vetenskaplig forskning är otänkbar om det inte går att ha ett fullvärdigt samarbete med kollegor från andra länder. Rysslands isolering innebär en fortsatt kulturell och teknologisk degradering av vårt land i avsaknad av positiva framtidsutsikter. Kriget mot Ukraina är ett steg som inte leder någon vart.
  Det känns bittert att behöva erkänna att vårt land, som på ett avgörande sätt bidrog till segern över nazismen, nu har blivit anstiftare till ett nytt krig på den europeiska kontinenten. Vi kräver att samtliga krigshandlingar, riktade mot Ukraina, omedelbart upphör. Vi kräver att den ukrainska statens suveränitet och territoriella enhet respekteras. Vi kräver fred för våra länder.
  Låt oss ägna oss åt vetenskap, inte krig!

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.