14 mars 2022

Har Ryssland bombat ett barnsjukhus?

En "skönhetsbloggare" från Mariupol  agerar bomboffer.

När Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov framträdde på en presskonferens i Antalya, Turkiet, i veckan fick han tre gånger den retoriska frågan varför Ryssland bombar barnsjukhus.

Tre gånger fick han upprepa svaret att byggnaden för länge sedan hade tömts och övertagits av Azovbataljonen.Västerländska medier rapporterar indignerat om en påstådd rysk attack mot en mödravårdsklinik i Mariupol. Men "offren" är i själva verket skådespelare, vilket vem som helst lätt kan kontrollera. Ryska styrkor rapporterade redan den 7 mars att Mariupols mödrasjukhus, som nu påstås ha bombats av ryska styrkor, hade evakuerats och förvandlats till en bas för Azovbataljonen. Det finns alltså två versioner av historien: regeringen i Kiev anklagar Ryssland för att bomba ett förlossningssjukhus, Ryssland säger att det var en iscensatt propagandahändelse. Låt oss söka ledtrådar.

Får jag presentera: Marianna

Bilder som cirkulerar i media visar en gravid kvinna som evakueras från förlossningssjukhuset.


Det visas också bilder på en gravid kvinna som bärs bort på en bår. Om du tittar noga ser du att det är samma unga kvinna.Nu har hon dock klätt om. Klär man verkligen om en gravid kvinna på gatan efter att hon just lämnat ett sjukhus som precis blivit bombat, innan hon läggs på en bår och förs till ambulansen?

Är detta realistiskt med tanke på den chock och de skador som kan förväntas i en sådan situation? Vi ska strax se hur det gick, för vi kommer att se den unga kvinnan igen.

Först och främst kan vi ställa frågan: Vem är kvinnan egentligen? Hon heter Marianna och är en skönhetsbloggare från Mariupol, det vill säga en fotomodell. Vem som helst kan se hennes konto på Instagram genom att söka efter "gixie_beauty".

 Anti-Spiegel 10 mars 2022

 

Det tomma sjukhuset

Ukrainas president Zelensky la upp en video från mödravårdssjukhuset på Telegram, filmad direkt efter explosionen, vilket kan ses av att bränderna fortfarande pyr och av Telegrampostens tidsmarkering för inlägget. Videon är chockerande, men det är något konstigt: den visar visserligen sjukhusets ödelagda inre, men man ser inget blod, inga döda, inga skadade.

Istället säger berättaren i slutet av filmen på ryska att det ryska flygvapnet precis har bombat en förlossningsklinik. Och för att öka dramatiken till den till synes tomma byggnaden, skriker han: "Är någon här?"

https://i.ytimg.com/vi/2kNaOgz5f4A/hqdefault.jpg

Med de skador på byggnaden som visas i videon skulle alla de patienter och anställda som borde funnits bakom de förstörda fönstren på ett sjukhus i drift, i patientrummen, ha skadats allvarligt eller dödats av flygande glasflisor. Men det syns varken offer eller blod.

Propagandavideon

YouTube släppte minuterna efter explosionen videon. Varje professionell mediegranskare skulle genast se att videon tagits med en professionell kamera med stabilisator, om videon varit tagen med en mobiltelefon skulle den varit starkt skakig, särskilt i de scener där kameramannen rör sig och går.

Förresten, syns Marianna åter på titelbilden, något vi strax ska återkomma till, men först till ett par andra detaljer i den mycket intressanta videon. 0.45 minuter in i videon visas hur Marianna bärs ner för samma trappa som hon själv gick ner i pyjamas på det första fotot som visades ovan. Som jämförelse här återigen Marianna i pyjamas på trappan. 

Här bärs hon sedan ner för samma trappa på en bår

 

Att det är Marianna som ligger på båren, ser man av nästa sekvens när hon bärs ut från sjukhuset.


Och självklart känner man igen Marianna på fotot som visas ovan, taget av en annan fotograf. Olika bilder visas i videon och hennes mage är pixlad i videon. Det måste ha varit gott om kameror i farten. Kameran följer Marianna till ambulansen.

 


 

Scenanvisningar

Det finns fler scener i videon, bara tre och en halv minut lång, som visar att det rör sig om en iscensatt video. Till exempel 1.31 minuter in kommer en kvinna med ett barn (gråter inte och stilla) i famnen lugnt ut från förlossningssjukhuset. Hon visar ingen panik, som man borde förvänta sig efter en händelse som denna. Istället frågar hon lugnt på ryska: "Och vart ska jag gå?"

Det finns fler sådana scener som är konstiga. Till exempel 1.42 minuter in kommer också en pojke lugnt ut från sjukhuset, men 1.50 minuter in gråter han plötsligt hysteriskt och blir lugnad av en soldat innan han går tillbaks in i sjukhuset. Varför går han och de andra tillbaks in i det sjukhus de just "flytt" från efter ett flyganfall? För att åter bli filmade när de går ut?

Soldaten är förresten också intressant, eftersom han 0.40 minuter in förbinder en kvinnas huvud på ett helt oprofessionellt sätt, samtidigt som han frenetiskt stirrar i riktning mot kameran som för att försäkra sig om att han gör allt rätt. Men vad är poängen med att en soldat förbinder ett huvud utanför ett sjukhus där det rimligtvis finns massor av läkare och sjuksköterskor som kan göra det så mycket bättre än han kan?

Marianna finns överallt

Vi ser förresten Marianna 2.09 minuter in i videon. Den här gången står hon, som på videons inledningsbild, inlindad i en filt framför sjukhuset. Men nyss fördes hon ju på bår till en ambulans där hela transporten från båren filmades: nerför trappan (som hon själv tidigare gått nerför i pyjamas), över den förstörda gårdsplanen till ambulansen. Och plötsligt står hon alltså åter framför sjukhuset, denna gång insvept i en filt.

 2.13 minuter in är vår soldat åter tillbaka. Den här gången berättar han för kameramannen vad som hänt och hur de skadade evakueras.

Alltid vid "rätt" tidpunkt

Vem som helst kan utan alltför stora besvär se att bilderna från den påstådda ryska attacken är iscensatta. Och de kom vid en lämplig tidpunkt. För Selensky hade återigen bett om en Nato-flygförbudszon samma dag, ett ryskt bombanfall mot ett förlossningssjukhus kom precis i rätt tid för att "stärka argumentet".

Här ser vi ett system, eftersom vi alla minns den stora explosionen i Charkiv från vilken media visade bilder i flera dagar. Mycket praktiskt kom dessa också omedelbart innan Selensky skulle hålla ett dramatiskt tal till EU-parlamentet.

Berättelsen om "förlossningskliniken" påminner mig om den kända kuvöslögnen från kriget Irak-Kuwait. Incidenter på förlossningssjukhus, attacker på försvarslösa nyfödda, chockerar alla och stänger av det rationella tänkandet. Och det är just detta som är propagandans syfte: den ska släppa loss känslor och skapa den önskade atmosfären, inklusive bilden av fienden.

Krigspropaganda istället för kritisk journalistik

Om det är så här lätt att visa att det påstådda flyganfallet på "mödrasjukhuset" var en fejkad, iscensatt berättelse av den ukrainska regeringen, varför gör då inte "journalisterna" i västerländska "kvalitetsmedia" detta? Eller för att uttrycka det på ett annat sätt: Varför förklarar inte en "kvalitetsjournalist" för mig varför det inte var en bluff trots att Marianna, som ett "olyckligt offer" för den ryska flygattacken, dyker upp tre gånger i olika roller i den video som ska bevisa den påstådda ryska attacken?

Detta är krigspropaganda när den är som bäst, enligt reglerna i Krigspropagandaguiden. Det är en tillämpning av regel 5, som säger: "Fienden begår medvetet grymheter"

 

* * *

 

Den ”alternativa” bloggen Moon of Alabama har gett ytterligare bevis på att detta är en fake news. Observera tidsuppgifterna (i UTC=Koordinerad universell tid/Öa.)!

Den 7 mars en tid efter 20:00 nämndes vid ett möte i FN:s säkerhetsråd att förlossningssjukhus nummer 1 i Mariupol ockuperats av den ukrainska militären. Den ryske delegaten sa då:

”Enligt våra register sitter 200 tusen civila fast enbart i Mariupol där de hålls under vapenhot av Azovbataljonen (en naziledd del av det ukrainska försvaret/Öa.). Den humanitära situationen i städerna försämras snabbt. Humanitära organisationer som är redo att hjälpa och skulle kunna förhindra den pågående katastrofen, släpps inte in. Människor i andra delar av Ukraina som har blockerats av de nationalistiska bataljonerna befinner sig i samma desperata situation. Ukrainska radikaler visar nu sitt rätta ansikte mer tydligt för varje dag. Lokalbefolkningen rapporterar att Ukrainas väpnade styrkor sparkat ut personal från förlossningssjukhus nummer 1 i staden Mariupol och upprättat en skjutplats inom anläggningen.

Den 7 mars 21:01 publicerade Lenta.ru (en av de populäraste nättidningarna i Ryssland/Öa.) ett reportage från en reporter i Donbass där en intervjuad person sa att sjukhuset var ockuperat av möjligen Azov eller andra militära styrkor. En man går förbi tälten dit flyktingar tas. Han är mycket uppriven och släpper inte telefonen, ansiktet visar att han inte sovit på flera dagar. Han heter Igor…. Igor säger att under de sista dagarna av februari kom människor i uniform till förlossningssjukhuset där hans mor arbetade. Han vet inte om de var från Ukrainas väpnade styrkor eller den nationalistiska bataljonen "Azov" … Militären slog sönder alla lås, skingrade personalen på mödravårdssjukhuset och satte upp skjutplatser i byggnaden för att, som de förklarade för läkarna, förbereda "fästningen Mariupol" för försvar. Invändningar bemöttes med slag med gevärskolvar och skott i luften.

Den 9 mars cirka 15:30 bombas sjukhuset och totalförstörs men med förvånansvärt få påstådda offer, inget av dem dokumenterat trots videoinspelningar på platsen kort efter händelsen. Kort därefter utnyttjar president Zelensky bombningen som argument för att få till en "västlig" påtvingad "flygförbudszon" över Ukraina.

red

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.