13 mars 2022

Afghanistans ambassad i USA stängs

Tillförordnad inrikesminister för den talibanledda tillfälliga regeringen Khalifa Sirajuddin Haqqani (i vitt) deltar i en examensceremoni i Kabul, Afghanistan, 5 mars 2022. Foto: Xinhua 

 

Afghanska ambassaden i USA tvingas stänga. Diplomater behöver nya amerikanska visum, eller riskerar utvisning till tredje land. Det rör sig om ca 100 diplomater som är kvar från den gamla regeringen i Washington, Los Angeles och New York.

USA erkänner inte den nya regeringen som tog makten i Kabul i augusti 2021 med följd att ambassaden och konsulaten kommer att förseglas tills en regering som USA gillar kommer till makten i Kabul.


USA har fryst Afghanistans tillgångar i USA och däribland också de afghanska diplomaterna bankkonton med flera hundra tusen dollar innestående.

Stängningen av ambassad och konsulat har självfallet inte diskuterats med Kabul, där man hoppas att övriga världen kommer att visa större förnuft.

Efter besöket i februari av en talibandelegation i Norge för samtal med västerländska diplomater, sa talibanernas utrikesminister Amir Khan Muttaqi till AFP att hans regering närmade sig ett erkännande och sa: "Detta är vår rättighet."

Global Times 13/3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.