3 mars 2022

Europa på marsch

Bulgariens försvarsminister Stefan Janev lämnar regeringen i protest mot premiärminister Kiril Petkov som gjort allt för att behaga Nato i den pågående krisen.

I söndags sa Janev att "besluten som ska fattas inte ligger i Bulgariens intresse" och syftade bl.a. på beslutet att skicka vapen till Ukraina som nu återkallats.

25 EU-länder har dock beslutat skicka vapen och soldater från 16 länder är på väg, enligt president Zeleneskij.

Janevs anhängare organiserade en anti-Nato-protest, där han deltog. På Bulgariens befrielsedag, som inföll idag och är en hyllning till Rysslands insatser mot turkarna, utsattes premiärminister Petkov för snöbollar och skymford,

Enligt Janev bygger beteendet hos landets främsta politiska krafter för närvarande på populism och känslomässiga teser.

Han varnar för att den förda politiken har potential att leda till katastrofala konsekvenser i många avseenden. En humanitär katastrof, men också en allvarlig ekonomisk sådan.

Splittringen i den bulgariska regeringen framkom sedan landet först officiellt anslöt sig till en grupp på 25 EU- och Nato-länder som ska skicka militärt bistånd till Kiev.

Men den socialistiska partiledaren, Kornelia Ninova, som är vice premiärminister och ekonomiminister ingrep och dementerade:

"Jag konstaterar kategoriskt att den bulgariska regeringen inte har fattat något beslut om att leverera vapen till den ukrainska sidan. Parlamentet har beslutat att endast ge humanitärt bistånd i Ukraina”, sa Ninova.

Socialistpartiet meddelade att det fördömer upptrappningen av konflikten i Ukraina och den militära offensiv som den ryska armén genomförde, men stödde inte införandet av sanktioner mot Ryssland.

Partiet uppmanar Kreml att omedelbart avsluta fientligheterna och återgå till förhandlingarna. Socialisterna förklarade att de sanktioner som infördes tidigare inte fungerade, och de nuvarande sanktionerna skulle skada Bulgariens nationella intresse, ekonomi och medborgare.

* * *

Ukrainas president Volodomyr Zelenskij meddelade idag ankomsten av 16 000 utländska volontärer till Ukraina .

"Ukraina välkomnar redan utländska volontärer som kommer till vårt land, de första av 16 000 kommer att försvara vår frihet", sa statschefen.

Den 2 mars bekräftade Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba att 19 stater redan tagit beslutet att tillhandahålla vapen till Ukraina. Dessutom, enligt honom, kommer frivilliga från 16 länder att slåss.

Samtidigt meddelade Spaniens premiärminister Pedro Sanchez att landet kommer att leverera offensiva vapen till Ukraina. USA:s försvarsminister Lloyd Austin sa att USA avser att fortsätta att ge militärt bistånd till Ukraina, inklusive försörjning med vapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.