25 maj 2021

Vem minns Nallebombningen 2012?

 Massmedias minne är sannerligen kort. 2012 kränkte ett civilt flygplan Vitrysslands gränser för att släppa ner propagandamaterial över landet - på uppdrag av Sveriges ambassad.


Att Sveriges utrikesminister idag deltar i fördömanden av de vitryska myndigheterna för "statsterrorism" är hyckleri.

Vad som hände sommaren 2012 var att den svenska pr-byrån Studio Total släppte ner flera hundra nallebjörnar över Vitryssland med budskap om demokrati och yttrandefrihet.

I gryningen den 4 juli 2012 styrde svenskarna sitt enmotoriga flygplan in från Litauen över Vitryssland och i höjd med huvudstaden Minsk tömde de ut plastpåsar fyllda med fallskärmsförsedda nallar med budskap som "yttrandefrihet nu" och "leksaker kräver skydd för de mänskliga rättigheterna".

Det handlade om en kränkning av landets luftrum och en livsfarlig aktion som kunnat få mycket svåra följder om planet fångats av vitrysk radar och utlöst militära aktioner.

Sveriges ambassadör i Minsk, Stefan Eriksson, förklarades icke välkommen i landet. Efter detta är det svårt för Sverige att undervisa Vitryssland i flygsäkerhet och respekt för internationella regelverk.

                                                                            * * *

Vad som har hänt nu är enligt Minsk att ett bombhot inrapporterades. Ryanairplanet skulle sprängas över Vilnius, varpå piloten valde att återvända.

Observera att ingen order utdelades av dispatchern. Att ett jaktplan skickades upp i luften var en rutinåtgärd och påverkade inte Ryanairplanet.

Västvärlden kan förstås välja att påstå att meddelandet om ett bombhot var påhittat. Om Minsk inte kan styrka det lär det få räkna hårda fördömanden från ICAO.

Om det verkligen inkom ett meddelande om bombhot återstår att visa varifrån och i vilket syfte. Det kan inte a priori uteslutas att Vitryssland utsatts för en provokation i syfta att utlösa just de hysteriska reaktioner vi nu ser.

Stefan LindgrenInga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.