12 maj 2021

Blinken hyllade pressfriheten

På Pressfrihetens dag som inföll i måndags gav USA:s utrikesminister Antony Blinken en intervju med Radio Free Europe, den statliga amerikanska propagandasändaren.

"USA stöder bestämt oberoende journalistik", sa han. "Grunden för alla demokratiska system" innebär att "hålla ledarna ansvariga" och "informera medborgarna". Han  varnade för att "länder som förnekar pressfrihet är länder som inte har mycket förtroende för sig själva eller för sina system."

Vad han glömde att säga var att USA hotar grundaren av WikiLeaks, den fria journalistikens flaggskepp, med 175 år i fängelse.

I USA:s klientstater som Ukraina och de baltiska staterna förekommer förbud av TV-stationer och bokutgivning på "fel" språk, trots att det talas av betydande minoriteter.

Ryska journalister i USA, Frankrike och Storbritannien har utsatts för särskilda restriktioner, portförbjudits från vissa statliga presskonferenser eller bötfällts av medieövervakningsorgan.

USA stämplar ryska journalister som "utländska agenter" och tvingar dem genomgå en besvärlig registreringsprocedur. När Ryssland sedan många år kallar amerikanska media för "utländska agenter" höjs ett ramaskri över "Putins diktatur".

I USA stänger man Facebook- och Twitterkonton i parti och minut, Gud nåde ryska eller kinesiska myndigheter om de gör något liknande.

Irans PressTV stängdes i flera år av från den europeiska TV-satelliten Eutelsat bara för att man inte gillade innehållet.

Sanningen är att USA och dess klienter hyllar pressfriheten bara så länge den kontrolleras säkert av staten och de stora mediemonopolen.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.