19 maj 2021

Ett tvivelaktigt sällskap


Jan Eliasson är styrelseordförande i fredsinstitutet SIPRI och är ansvarig för inbjudan av USA:s f d utrikesminister Madeleine Albright. Tre topprepresentanter för socialdemokratin medverkar.

Det är naturligtvis inte förbjudet att tala med krigsförbrytare. Men borde det inte ske i domstol?

Madeleine Albright var USA:s FN-ambassadör och därefter utrikesminister under Clinton 1993-2001 och spelade därmed en nyckelroll i dels sanktionspolitiken mot Irak mellan de båda Irakkrigen, dels i USA/Nato:s bombkrig mot f d Jugoslavien 1999.


                                                                        * * *

En undersökning av två forskare, doktor Mary Smith Fawzi och Sarah Zaidi, fann att "så många som 576 000 irakiska barn kan ha dött sedan slutet av kriget i Persiska viken på grund av ekonomiska sanktioner som infördes av FN:s säkerhetsråd." (New York Times, 1 december 1995).

USA:s dåvarande FN-ambassadör Madeleine Albright dök upp på CBS:s 60 minutes där hon fick frågan: ”Vi har hört att en halv miljon barn har dött [på grund av sanktioner mot Irak]. Jag menar att det är fler barn än som dog i Hiroshima. Och är det priset värt det?"

Albright svarade: "Jag tycker att det här är ett mycket svårt val, men priset - vi tycker att priset är värt det." (citerat efter msuweb.montclair.edu)

Hon har ännu inte bett om ursäkt för de brutala sanktionerna mot Irak som hon hjälpte till att genomföra.

                                                                        * * *

Albright uppmuntrade Clinton att delta i bombningen av Serbien i syfte att pressa f d Jugoslaviens president Slobodan Milosevic att underteckna Rambouillet-fredsavtalet.

Natos styrkor  bombade Jugoslavien i 78 dagar efter anklagelser om att Milosevic etnisk rensade albaner i stor skala i Kosovo. Nato kämpade på sidan av Kosovos befrielsearmé, som USA: s regering tidigare hade stämplat som en terroristorganisation.

Bombkriget var olagligt eftersom det saknade varje form av legitimt mandat från FN:s säkerhetsråd.

Som senare varit fallet med USA:s angreppskrig mot Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien och andra länder före det visade det sig att de påstådda grymheterna och hoten som presenterades för Nato som förevändning för dess brådskande militära ingripande, var överdrivna och inte kunde dokumenteras.

I Kosovo talades om 100 000 döda i serbiska utrensningar men det visade sig senare vara fråga om
5 000 hittades, varav många inträffade efter att Nato börjat bomba.

Det är anmärkningsvärt att Madeleine Albrights finansförvaltningsföretag efter Natos bombningar 1999 deltagit i privatiseringen av Kosovos telekommunikationsföretag. Hennes egen son hade affärsintressen också i Kosovo.

Det är en bitter ironi att det var serbiska hem som under andra världskriget erbjöd Jana Korbels (alias Madeleine Albright) familj en fristad under deras flykt från nazisterna. Bomberna 1999 var ett märkligt sätt att säga tack.

                                                                       * * *

Att den socialdemokratiska eliten finner det vara en topp prioritet att inbjuda just denna kvinna av snart fyra miljarder på jorden säger mer än tusen ord.

Partiet bör snarast skaffa sig en ny ledning, innan den blir allas vår grav.

Stefan Lindgren2 kommentarer:

  1. Det är groteskt. Tala om för mig vilka dina vänner är...

    Antirasimen gäller i bästa fall endast de enskilda individerna. Den verkligt tunga statligt institutionella rasismen är lika grundmurad som förr. Personer från den globala södern är välkomna hit som busschaufförer men deras släktingar kan dräpas i miljontal utan att röra den politiska och mediala eliten det minsta. Tvärtom är man kvick att själv bidra till bombning och dödsbringande sanktioner.

    Den europeiska socialdemokratin har för att fira hundraårsminnet av de ödesdigra beslut man tog 1914 återigen gått in för att stöda imperialismen. Då hämtade man kanonmat från kolonierna, denna gång är läget ett helt annat. Södern dit även Kina kan räknas låter sig inte längre hunsas utan kommer i det långa loppet att utgå som segrare.

    SvaraRadera
  2. Minns så väl hur Jan Eliasson vid tilldelningen av fredspriset till Obama menade att det skulle ha en positiv inverkan. Det kan inte sägas annat än att JE är en person som saknar politiskt och humanitärt omdöme.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.