28 juni 2017

Två miljoner fler fattiga ryssar

Ryssar köar på socialkontoret.
Under det första kvartalet 2017 utgjorde antalet ryska medborgare som lever under fattigdomsgränsen 15% av befolkningen, eller 22 miljoner människor, sade chefen för den Revisionskammaren Tatiana Golikova när hon idag avlade rapport i det ryska parlamentets överhus.

Det är en ökning med två miljoner från 2016, då antalet fattiga uppgick till  19,8 miljoner .
Enligt den federala statsitiktjänsten Roskomstat gick reallönerna i januari.maj i år ned med 1,8 procent jämfört med samma period i fjol. "Nedgången i reala disponibla inkomster har en negativ inverkan på konsumenternas efterfrågan, som också fortsätter att minska: under fem månader med 0,8 procent, och regeringens prognosen är att efterfrågan tvärtom ska växa med 1,9 procent," - sa Tatiana Golikova. 
I regeringens uppdaterade prognos på grundval av ändringar i den federala budgeten för 2017 förutsätts att antalet medborgare som har inkomster under existensminimum kommer att minska under innevarande år jämfört med den ursprungliga prognosen. De förutsägs minska  13,9 till 12,9 procent av befolkningen. Men hittills har alltså utvecklingen gått åt andra hållet.

Bakom den negativa utvecklingen finns en rad faktorer. Rysslands utrikeshandel har hittills inte återhämtat sig från nivån 2014. Oljepriserna som har legat runt 50 dollar fatet har in juni sjunkit. Och västsanktionerna har förlängts till stor skada för Ryssland och ännu större för väst - vilket inte är någon tröst.

Nato:s rustningar (4,7 procent ökade anslag i år) och allt hårdare inringning av Ryssland framtvingar också en militarisering av Ryssland som begränsar konsumtionsutrymmet.
red

https://eadaily.com/ru/news/2017/06/28/golikova-chislo-bednyh-v-rossii-s-nachala-goda-vyroslo-na-2-mln-chelovek

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.