6 juni 2017

Arabvärlden isolerar Qatar

Ett skarpt ordkrig har utbrutit mellan Qatar och Saudiarabien. Saudi Arabia, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Egypten och Libyen har alla brutit de diplomatiska relationerna med Qatar och allt flyg till och från Qatar har stoppats. Landet riskerar fullständig isolering.

Situationen uppstod förra veckan sedan Qatar-emiren, Tamim bin Hamad al-Thani, hade besökt Saudiarabien.

I möten där statscheferna i en rad muslimska länder, däribland den saudiska kungen, deltog liksom USA:s president Donald Trump, kallade Sheikh Tamim Iran för en kraft för stabilitet. Redan att kalla Iran för ett "muslimskt land" är anatema i Riyadh.

Qatar "straffas" också av Riyadh genom att inte längre få delta i saudiernas bombkrig mot Jemen.

Vid toppmötet i Riyadh var de övriga statscheferna överens om att hålla Iran i politisk och ekonomisk karantän - medan Iran och Qatar har en stark relation. Qatars emir var en av de första att gratulera Irans president Rouhani till dennes omval.

Men Qatar är ingalunda någon fredskraft vid Persiska viken.

Mötet i Riyadh verkade vara överens om att försöka motverka det muslimska brödraskapet. Det muslimska brödraskapet är svartlistat i Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Egypten, men har en privilegierad status i Qatar. Den främsta ideologen för det muslimska brödraskapet, Yusuf al-Qaradawi, är en kändis i Qatars huvudstad Doha. Han har direkt tillgång till emiren och emirens fader och föregångare, Hamad bin Khalifa al-Thani.Till saken hör att Qatar har stött en vildvuxen flora av terroristgrupper i Syrien, mer frikostigt än saudierna. Även Qatars stöd till Hamas och Hizbollah är kontroversiellt i Riyadh. Saudiarabiens TV-station Al-Arabiya-tv har nyligen visat påstådda bevis för att Qatar ska ha understött al Qaida. Även det faktum att de afghanska talibanerna tillåts ha ett kontor i Doha används mot Qatar.

USA:s försvarsminister James Mattis varnar Qatar för att fortsätta stödja det muslimska brödraskapet och Trump överväger att klassa organisationen som en terroristgrupp. Qatarerna har hittills ignorerat varningarna och vägrade att avbryta sina band med den egyptiska grenen av det muslimska brödraskapet, när de egyptiska väpnade styrkorna tog ifrån dem makten i en kupp för tre år sedan. Qatar är också en generös beskyddare av de syriska och palestinska grenarna i det muslimska brödraskapet. 
 
Emiren av Qatar lämnade toppmötena i Riyadh missnöjd och upprörd. Han hade förväntat Trump skulle börja sin rundtur i Mellanöstern i Doha, snarare än Riyadh. I åratal har emiren och hans familj satsat enorma belopp på att göra Qatar till en modern förebild i arabvärlden. Upptäckten av stora gasreserver gjorde den unga lilliputstaten Qatar med bara tre miljoner invånare till ett av de rikaste länderna vid Persiska viken. 

 
Qatars emir förnekar nu en rad uttalanden som han påstås ha gjort i Riyadh och hävdar att en statlig webbplats hackats för att sprida falsk information.


1991 deltog Qatari-styrkorna i USA:s första fälttåg mot Irak och landet rymmer nu den största amerikanska militärbasen utanför USA där 10 000 militärer och kvinnor är stationerade.


Qatarkrisen riskerar nu att destabilisera Persiska viken, vilket snabbt kan ge utslag på oljepriserna. I det pågående ordkriget framkommer fantastiska påstående.

Qatar betalade upp till 1 miljarder dollar för att frigöra medlemmar i Gulfstaternas kungliga familj som kidnappades i Irak under en jaktresa, enligt personer som är involverade i gisslanavtalet - en av utmaningarna bakom Gulfstaternas dramatiska beslut att minska banden med Doha .

Enligt Financial Times har Qatar betalat närmare en miljard dollar till en al Qaida-filial i Syrien och Irans säkerhetsansvariga för att frita 26 medlemmar av Qataremirens familj som togs som gisslan under en falkjakt i södra Irak och cirka 50 jihadister som tillfångatagits i Syrien. 

red
 

Källor: Asia times m fl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.