21 juni 2017

Präst vittnar om Syrien 2010-16

Enligt den flamländska prästen Daniel Maes, som har bott i Syrien sedan 2010, bygger västmedias bevakning av kriget i Syrien på lögner. President Bashar al-Assad är inte problemet, utan våra egna politiker, som stöder Islamska staten och Al Nusra, för att störta den syriska regeringen.
 "De verkliga terroristledarna finns i väst och Saudiarabien", säger han.

Den 79-årige prästen Daniel Maes är tillbaka i sitt hemland Belgien. Han lever i Norbertinerklostret  i den flamländska byn Postel, som han lämnade 2010 för att resa till Syrien, då landet ännu inte var i krig.

I byn Qara, belägen 10 mil norr om Damaskus mellan Qalamounbergen och östra Libanons bergskedja, upplevde han hur 25 000 själar blev offer för en invaderande  rebellarmé på cirka 60 000 man. Befolkningen är mestadels sunnimuslimer, grekisk-ortodoxa och katolska kristna.

Han är nu på semester i Belgien för att återhämta sig sedan han blev sjuk i Syrien och inte längre tålde den lokala maten. Men han har också återvänt för att berätta för folk i väst den "riktiga historien" om Syrien, eftersom de inte hör det från de vanliga medierna. I mitten av juni återvänder han, med resväskorna fulla av förnödenheter för den behövande syriska befolkningen.

- Jag kom till Qara på inbjudan av moder Agnes-Mariam, berättar han. I Mar Yakub-klostret hittade jag vad jag hade letat efter hela mitt liv: karismatisk entusiasm, ekumenisk öppenhet, missionärarbete och vård för de fattiga. Klostret var en ruin när mor Agnes-Mariam snubblade över det, och sedan år 2000 har det restaurerats vackert under hennes ledarskap. Jag kom som turist och jag skulle ha lämnat som turist, men Agnes-Mariam frågade mig om jag ville organisera  en förberedande prästutbildning, det allra första katolska seminariet i hela Syrien och så stannade jag.

- Det var ett vackert land. Som jag förväntade mig saknade det politisk frihet. Men framför allt blev jag positivt överraskad. Jag åtnjöt en väldig österländska gästfrihet och jag upplevde ett fredligt och ordnat samhälle som jag aldrig tidigare hade upplevt i mitt eget land eller någon annanstans. Stöld och oförskämdhet förekom knappast. De många olika religiösa och etniska grupperna levde i harmoni med varandra.

- Landet hade ingen statsskuld och det fanns inga hemlösa. Tvärtom hade över två miljoner flyktingar från grannländer, till exempel Irak, tagits om hand och behandlats på samma sätt som inhemska syrer.

- Dessutom var det dagliga livet och maten mycket billig. Skolor, universitet och sjukhus var gratis även för oss som utlänningar. Jag pratade med en fransk kirurg som sa att sjukhusen i Syrien var bättre än de i Frankrike.

Hur började konflikten i Syrien? Den förhärskande uppfattningen  i väst är att de första protesterna i Homs började fredligt, men att situationen eskalerades eftersom regeringen reagerade våldsamt.
- Det är fullständigt nonsens. Jag har med egna ögon sett hur detta så kallade folkliga uppror uppstod i Qara. En fredagskväll i november 2011, på väg till prästgården dit jag blivit inbjuden, såg jag en grupp på ungefär femton unga människor i centrala moskén. De ropade att Assad var en diktator, och att han måste avgå. Och jag såg andra ungdomar som tog bilder av det. De förde ett sådant oväsen att det gav mig kalla kårar. Jag rapporterade det till kyrkoherden, men han visste redan om det. Han sade: "Under en tid har män kommit till  Syrien för att göra oväsen och de bjuder våra ungdomar att ta bilder och videor. Om de levererar dessa till Al Jazeera, får de betalt för dem."

Det var ungefär den tid då våldet började i Homs?

- Det måste ha varit runt den tiden. Den nederländska prästen Frans van der Lugt, som bodde i Homs och som senare dödades där, hade också sett och rapporterat i sina brev att det inte var polisen som började skjuta, utan terrorister som gömde sig bland demonstranterna.

Den nederländska utrikesministern Bert Koenders har förklarat att Assad borde åtalas av Internationella brottmålsdomstolen i Haag för krigsförbrytelser.
- Koenders är precis som de andra så kallade europeiska ledarna. Han är en liten pojke som står där som en kejsare, men är inte medveten om att han är naken. Den som har en halv hjärna kan se att han är en marionett åt amerikanerna, som talar om för honom vad han ska säga och inte säga.

Så Assad har inte gjort något fel?
- Ta giftgasangreppet i Goutha, nära Damaskus, 2013, för vilket man omgående anklagade Assad. Är det så svårt att förstå att terroristerna låg bakom detta? Ett år före giftgasattacken sade Obama: "Användningen av kemiska vapen är en röd linje."

– Just då borde varje journalist ha tänkt: "Låter det inte som president Bush, som sa: ’Inom 48 timmar måste massförstörelsevapen i Irak överlämnas’.”

- Men de lät sig luras igen…. Detta är väl dokumenterat i Moder Agnes-Mariams rapport.

- Om du som journalist vill veta vad som verkligen händer i Syrien, måste du komma till Syrien och ta reda på dig själv istället för att läsa Amnesty- rapporter.

- Och jag frågar dig: Hur kan en president, som påstås ha begått så många krigsförbrytelser mot sitt eget folk, undgå att dödas under så lång tid i ett land fullt av terrorister? Och varför ser du så många människor i Syrien med Assads bild i bakrutan? De kristna, shiiterna, druserna och alawiterna kanske. Men även sunniterna. Den stora majoriteten av sunniter står bakom Assad. Och om du kommer till Tartus, där det bor många sunniter kommer du att se bilder inte bara av Assad, utan också av Putin.

- Det är delvis tack vare Hizbollah som många kristna och andra syrier fortfarande är vid liv. De kom till vår räddning i våra mörkaste timmar. Och detsamma gäller den syriska armén och ryssarna. Om Putin inte hade ingripit 2015 skulle Syrien verkligen ha upphört att existera.

- Under 2013 intogs Qara av en stor armé med tiotusentals terrorister. De gick genom gatorna och sköt. Då gömde vi oss i klostrets källare. Efter en vecka rensades området av den syriska armén. De var bara 200 man! De drev terroristerna tillbaka till Libanon, den ena gruppen efter den andra. Det berodde på att terroristerna inte var eniga sinsemellan. De slogs mot varandra. Men det finns ingen mänsklig förklaring till varför terroristerna inte tog klostret när de kom fram.

- De flesta av var inte rädda även om vi ibland tänkte: "Vi är färdiga". Vi hade inte tid att oroa oss, för att det fanns barn, kvinnor och handikappade vi var tvungna att ta hand om. Det föddes också ett barn när vi satt i vårt gömställe. Alla visade sådan omsorg om varandra. Barnen måste sysselsättas. Vi spelade spel, vi bad och sjöng. Efter några dagar hade vi inte mer vatten, bara mjölk och i slutet av veckan började det snöa. Det var början till slutet på belägringen.

Hela Eric van de Beeks intervju med fader Maes finns att läsa om man följer länken nedan:

http://russia-insider.com/en/politics/without-putin-syria-would-have-ceased-exist-interview-flemish-priest-living-syria/ri20084

2 kommentarer:

 1. Delstatssenatorn Richard Black från Virginia, USA, har genom hela perioden beskrivit Syrienkriget i samma termer som fader Maes. Enligt Blacks senaste bedömning skulle Assad vid ett presidentval få ända upp till 90 procent av rösterna. Assad är därmed överlägset populärare än någon västledare, vilka anser sig skickade att bestämma vem som skall leda Syrien. Det är nämligen inget syrierna skall ägna sig åt, de besluten måste tas i Bryssel, Stockholm osv.
  Moder Agnes Mariam som nämns av fader Maes försökte i ett tidigt skede av kriget medverka vid en "fredskongress" i London, men blev portförbjuden emedan arrangörerna inte ville ha några ögonvittnesskildringar om faktiska förhållanden.
  Jag har inte sett någon protestantisk kyrkans man eller kvinna ställa sig på det syriska folkets sida. Ser vi ett mönster här? De som ser igenom lögnerna verkar vara katoliker. Om det är så, vilken är förklaringen ?

  SvaraRadera
 2. Monopolkapitalisterna som sitter i de ekonomiska centrumen i världen och profiterar på vapenindustri kommer sannolikt inte sluta förrän bomber detonerar som är avsedda för dem.

  Det ex. fanns ingen vilja att lösa kriget i Nordirland förrän två nordirländare attackerade den invaderande sidan (England) med en lastbil full med sprängämnen i Londons ekonomiska centrum. Då blev engelsmännen plötsligt motiverade att skapa fred.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.