24 juni 2017

Synen på Kina splittrar EU

Gatuteater i Australien mot påstådd tortyr i Kina.
Grekland blockerade nyligen ett EU-uttalande som anklagar Kina för brott mot mänskliga rättigheter.

Det kan tyckas obetydligt, ett uttalande i mängden av moraliska pekpinnar från Bryssel. Men det visar sig vara ett av en rad exempel på att enskilda länder reagerar mot de gamla kolonialmakternas högfärdiga attityd.

Ungern hindrade tidigare EU från att göra ett uttalande mot påstådd tortyr av anhängare av västs tolkning av mänskliga rättigheter. EU:s toppmöte i Bryssel den 1-2 juni lyckades inte enas om något uttalande mot "försämrade mänskliga rätttigheter" i Kina som kommissionen föreslagit.

Även ett planerat uttalande på 28-årsdagen av "massakern" på Himmelska Fridens torg den 4 juni stoppades. Den historiska händelsen har uppförstorats till groteska proportioner av västliga media.

Den USA-baserade Human Rights Watch fördömer nu EU för att ha "missat tre viktiga tillfällen att protestera mot Kina".

En grekisk UD-tjänsteman menar att Grekland bara motsatt sig  "icke konstruktiv kritik mot Kina" och menade att separata samtal med Kina utanför FN är en bättre form för diskussioner.

Enligt Washington Post är det är Kinas investeringar i Grekland som tystat kritiken. Kinas COSCO Shipping, ägare till världens fjärde största containerflotta, köpte nyligen 51 procent av aktierna i Greklands största hamn - åtgärd är emellertid något som Grekland tvingats till i enlighet med EU:s sparplan för landet och borde i sig inte leda till någon entusiasm för Kina. Inte större än i något annat EU-land - som EU:s näst största handelspartner skulle Kina kunna använda handeln som politisk hävstång, men gör det uppenbarligen inte.

Elva länder har nyligen ställt sig bakom en protest mot påstådd tortyr av mänskliga rättighets-aktivister i Kina. Att Grekland och Ungern alls vågat motsätta sig uttalandet beror delvis på att inte heller Förenta staterna denna gång skrev på.

washington post 19/6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.