27 juni 2016

USA söker ny megafon i EU

USA:s John Kerry möter sin italienske kollega Paolo Gentiloni
USA-administrationen arbetar nu för att utforma en ny strategi sedan landet förlorat sin närmaste allierade i EU.  Det kommer inte att bli lätt, rapporterar New York Times..
Inget land delar Washingtons världsbild så som Storbritannien gör, säger NYT.
USA kommer att få svårare att driva igenom sin handelspolitik liksom att övertala européerna att bära en större del av Nato:s kostnader.
Den franske premiärministers Walls uttalande mot det planerade handelsavtalet TTIP, samt dagens EU-beslut att visserligen förlänga sanktionerna mot Ryssland, men införa en ny kontrollstation redan i oktober, skulle kunna tolkas som att rest-EU kan komma att närma sig Ryssland.

"När Vladimir Putin jublar", sade Storbritanniens f d utrikesminister David Miliband (labour) i söndags, "då vet man att man har fått ett problem i det internationella systemet."

Nyhetsbanken: I själva verket är de ryska reaktionerna allt annat än jublande. Många tycks se EU:s sönderfall som en parallell till Sovjetunionens sönderfall, vilket Putin karakteriserat som en "geopolitisk katastrof". Om Ryssland har något att tjäna på Brexit avgörs helt av hur rest-EU utvecklas.
Men att USA:s inflytande kommer att minska - so oder so - är ett som är säkert. Om Hillary Clinton vinner presidentvalet kommer det att påminna Europa om alla de förödande USA-ledda krigen som ju startade under Bill Clinton.

Om Donald Trump vinner kan USA:s Europapolitik bli ännu mer irrelevant - fastighetsmagnatens hyllning till Skottlands självstyre i veckan tyder på att han är rätt ute i det blå.

"Tjugotvå av EU:s medlemmar är medlemmar i Nato", underströk USA:s utrikesminister John Kerry när han gästade sin italienska motsvarighet, Paolo Gentiloni i helgen. Kerry underströk hur viktigt det nu är att "skydda de värderingar och intressen som vi har gemensamt".
"Problemet är att ingen i EU delar dessa värderingar och intressen på samma sätt som britterna", skriver NYT.

Medan USA ansträngt sig till det yttersta att upprusta Europa kom idag en rapport som visar att  Italien, Bulgarien, Österrike, Belgien, Finland och Irland, minskade sina försvarsutgifter 2014-2015,
Frontstaten Litauen ökade försvarsutgifterna med 32,1 procent och Polen med 22,2 procent (men Polen vill å andra sidan inte se ett starkt EU).
I maj 2016 uppmanade den brittiske försvarsministern Michael Fallon Nato-länderna att satsa minst  2 procent av bruttonationalprodukten (BNP) på försvar. Bara fem EU-länder följde den taktpinnen.


Så vem ska då kunna ersätta Storbritannien i rollen som USA:s inpiskare inom unionen?

Det är inte en roll Tyskland har visat någon verklig vilja att kliva in i, konstaterar tidningen. Tyskland är fortfarande motvilligt att gå i krig för USA:s världsmakt, även om det låtit sig övertalas beträffande Balkan och Afghanistan. Tyskland ingår inte heller i den informella maktgrupperingen "Five Eyes", en klubb som består av de engelsktalande segrarna i andra världskriget. (USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.)

Ingen av de övriga kandidaterna till USA:s trojanska häst i EU - Frankrike, Italien, Polen etc - ter sig alltför lockande för USA.

USA:s bro till EU har helt enkelt sopats bort av en flodvåg som ingen förutsåg, säger en Vita hus-tjänsteman till NYT.