10 juni 2021

Maktskifte i Mongoliet


Ukhnaagiin Khürelsükh heter Mongoliets nyvalde president som kammade hem 70 procent av rösterna och kunde utropa sig till segrare i morse. Valdeltagandet var 59 procent av cirka två miljoner röstberättigade i landet, som är tre gånger större än Sverige till ytan.

Han representerar Mongoliets folkparti, tidigare Mongoliska folkets revolutionära parti, som för det mesta styrt landet sedan folkrepublikens bildande 1924.


Landet gick till valurnorna på onsdagen för att ersätta den populistiska affärsmannen Battulga Khaltmaa – en före detta världsmästare i kampsporten sambo som inte kunde ställa upp för en andra presidentperiod enligt konstitutionella regler.

"Från djupet av mitt hjärta tackar jag mina mongoliska kolleger", sa Khürelsükh när beskedet kom. Enkhbat Dangaasuren, hans främsta rival, fick omkring en femtedel av rösterna och medgav sitt nederlag.

Khürelsükhs parti har varit borta från presidentmakten i 12 år, men kommer nu alltså tillbaka.

Enkhbat, en internetentreprenör som till stor del vädjade till landets ungdomar, tappade fart när han testade positivt för coronaviruset under valkampanjen och tvingades i karantän.

För Khürelsükh är segern en personlig revansch. I januari tvingades han avgå från premiärministerposten på grund av en skandal, en video som visar hur en kvinna som just fött ett barn transporteras utan varma ytterkläder till ett sjukhus för coronasmittade . Parlamentet, "Stora statskhoralen", accepterade premiärministerns avgång med absolut majoritet.

Mongoliet införde några av de strängaste tidiga åtgärderna mot viruset och uppnådde tidig framgång med att hålla antalet nere. Men fallen har skjutit i höjden de senaste månaderna, även om vaccinationsfrekvensen har varit imponerande.

Traditionellt har det rysk/sovjetiska inflytandet i Mongoliet varit stort och länderna var länge allierade. Att mongolerna använt kyrilliskt skriftspråk har underlättat umgänget.

Enligt ett presidentdekret från 2011 ska officiella handlingar och brev från presidenten, premiärministern, parlamentets ordförande och parlamentsledamöter som skickas till de utländska höga tjänstemän, skrivas i mongoliskt skrift med en översättning bifogad på det aktuella språket eller något av FN-språken. ID-handlingar, pass, födelse- och äktenskapsintyg, dokumentation och examensbevis från utbildnings- och utbildningsorganisationer skrivs i både mongoliskt och kyrilliskt skrift.  

https://www.scmp.com/news/asia/east-asia/article/3136741/mongolias-new-president-earned-his-nickname-fist-after-punching?utm_source=rss_feed


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.