10 juni 2021

Högerextremt poliskommando upplöst i Frankfurt

Så här ser den tyska polisens officiella emblem ut. Ibland förekommer andra...

Hessens inrikesminister Peter Beuth drar i nödbromsen. Sedan  högerextremistiska samtal  på chattar avslöjats i polisens specialoperationskommandot (SEK) vid högkvarteret i Frankfurt upplöses hela enheten.

Totalt utreds 19 tjänstemän i aktiv tjänst och en före detta polisman på SEK. 17 av dem sägs ha delat bidrag med uppviglande innehåll eller illustrationer från en nationalsocialistisk organisation. Tre av de anklagade är överordnade som sägs inte ha ingripit.

"I dag inleder vi en grundläggande omstart för SEK", säger inrikesministern. Det kommer att ske en organisatorisk omstrukturering vid specialoperationskommandot. Dessutom måste en helt ny förvaltningskultur skapas på lägre och mellannivå. "Naturligtvis kommer våra specialstyrkor att fortsätta att vara oumbärliga i framtiden, men ramvillkoren kommer att vara annorlunda", säger Beuth.

Enligt inrikesministern är chattarna främst från 2016 och 2017. Vissa text- eller bildmeddelanden styrkte misstanken om en högerextremistisk attityd hos vissa medlemmar i SEK Frankfurt.

Oppositionen i det hessiska delstatsparlamentet kritiserade skarpt Beuth. Han är en del av problemet och inte en del av lösningen, betonade SPD:s gruppledare Nancy Faeser. Hon krävde hans avgång. Vänstern uppmanade också Beuth att avgå. 

En rad utredningar och expertgranskningar har hittills "uppenbarligen inte varit tillräckliga" för att lösa befintliga problem, menar kritikerna. Inrikesministern är ansvarig för misslyckandet med ledarskapskulturen.

För AfD:s riksdagsgrupp är upplösningen av SEK i Frankfurt ett "obegripligt snabbt skott". Partiet vänder sig mot att man utkräver kollektivt ansvar för handlingar begångna av enskilda.

Det här är inte det första fallet av högerextremistiska chattar inom den hessiska polisen: sådana chattgrupper blev kända redan i slutet av 2018. Under 2019 inledde åklagarmyndigheten i Frankfurt utredningar mot en högt uppsatt polis från Mühlheim am Main för högerextremistiska samtal. I februari 2021 väckte myndigheten åtal mot bland annat två före detta poliser för uppvigling.

https://www.dw.com/de/frankfurter-sek-wird-aufgel%C3%B6st/a-57840404?maca=de-RSS_deu_Feedly_News-10729-xml-mrss


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.