7 feb. 2021

EU:s vaccinationsstrategi har misslyckats

Diagrammet visar hur stor del av befolkningen som fått vaccin per den 3-5 februari. I Sverige var andelen 3,4 procent den 6 januari.

I Frankrike finns ett växande raseri över hur EU - och Macron - har hanterat coronavaccinationerna. Medan länder som Storbritannien, Ryssland och Serbien ligger långt före är det bara 3,6 procent av EU-medborgarna som fått vaccin.

Ett exempel på EU:s och Frankrikes inflexibilitet är att en fransk vaccintillverkare, Valneva, nu förlagt sin produktion till Skottland.Valnevas vaccin som ännu är under klinisk prövning lockades till Storbritannien med ett förskott på 99 miljoner euro

Det betyder att Storbritannien får ett tillskott på 60 miljoner doser under andra halvåret; leveranserna ska fortsätta till 190 miljoner doser totalt. EU får nu förhandla i underläge om leveranser av 60 miljoner doser från Valneva.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har avböjt offentlig debatt i Europaparlamentet om utrullningen av vacciner. "Kommissionen är alltmer pressad, och med rätta, för EU:s vaccinkamp kan mycket väl bli en existentiell kris", skriver en fransk EU-deputerad från Le Pens "Nationell samling" i The Spectator..

EU svarade först på vaccinkrisen genom att slå ner på AstraZeneca och det ryska Sputnik V, införa exportkontroller och till och med hota att införa en hård gräns mot Irland.

I en intervju påstod von der Leyen att Storbritannien har äventyrat vaccinens ”säkerhet och effekt”. Liknande anmärkningar gjordes den här veckan av Frankrikes Europaminister Clement Beaune, som hävdade att britterna tog ”en hel del risker” och att EU inte hade ”något att avundas” från Storbritannien och andra länder.

Men EU-stater har vaccinerat bara tre procent av sina befolkningar, jämfört med Storbritanniens 15 procent, och det finns inga bevis som tyder på att britterna har äventyrat säkerheten. 26 december skröt  von der Leyen om att EU:s vaccinationskampanj skulle vara ett ”rörande ögonblick av enhet. Och en europeisk framgångshistoria."

Nu ser det ut att bli tvärtom. Alla medlemsländer tvingas söka egna vägar att skaffa vaccin, eftersom EU blivit en bromskloss. Ungern satsar på det ryska vaccinet. Ukraina, EU:s klientland i öst, står med mössan i hand och ber om en skvätt från Europa - ryskt vaccin är förbjudet.

EU:s vaccinförsök var avsedda att förstärka blockets betydelse och legitimera kommissionens roll. Specifikt skulle detta betona EU:s förmåga att undvika nationalism och hindra medlemsstaterna från att slåss om vaccinförsörjningen och därigenom höja priserna.

I Louis Pasteurs land, känt för sina upptäckter av vaccinationsprinciperna, är det bara ärke-EU-federalister som president Macron som tycker att EU skött sig bra. Följden kan bli ett politiskt sammanbrott - Marine Le Pen leder i opinionsmätningarna med 43 % över Macrons 40 %.

Källa: https://www.spectator.co.uk/article/france-is-furious-at-the-eu-s-vaccine-bungle

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.