18 juni 2019

Putin manar till kärnvapensamtal


President Putin kommer kanske att vara den mest folkligt förankrade ledaren när G20 samlas i Osaka. Enligt VTsIOM uppmättes 72,3 procent gillande för Putin 29 maj och 71,7 procent 3 juni.
Rysslands president Vladimir Putin säger att USA:s frånträde från olika kontrollavtal om kärnvapen kan leda till en "global katastrof".

Men kommer världens ledare att ta chansen att börja tala om krigshoten när de träffas i Osaka 28-29 juni, eller kommer man bara att tala om plastpåsar och andra miljöhot som inte kan mäta sig med kärnvapenhotet?
USA har dragit sig tillbaka från fördraget från 2002 som förbjuder antiballistiska missiler och nyligen även från fördraget som förbjuder medeldistansmissiler (INF) samt vägrar nu att diskutera med Ryssland en utvidgning av avtalet om begränsningar av strategiska missiler (NewSTART-avtalet) som löper ut år 2021.

"Om vi ​​inte håller denna eldorm under kontroll, om vi släpper ut den ur flaskan, kan det leda till en global katastrof", sade Putin till cheferna för flera ryska och utländska nyhetsbyråer i St Petersburg. Hans anmärkningar sändes live av ryska statsnyhetskanalen Rossiya 24.

Han beklagade det faktum att USA inte hade möte några "aktiva protester" från media eller allmänhet när det drog sig tillbaka från ABM-avtalet 2002. "Men detta var det första steget i ett grundläggande ifrågasättande hela ramen för internationella relationer inom global säkerhet. Ett mycket allvarligt steg”, säger Putin.

Washingtons frånträde från INF-fördraget var också ensidigt, och USA försökte skylla Ryssland för det, fortsatte Putin. Han hävdade att det i själva verket var USA som brutit mot fördraget genom att utplacera antiballistiska missiler i Rumänien.

"Nu står förlängningen av New START -fördraget på dagordningen. Vi kan välja att inte förlänga det. Våra senaste strategiska vapensystem är sådana att de garanterar Rysslands säkerhet under en ganska lång historisk period. Det betyder att vi har gjort betydande framsteg - och vi bör säga det öppet. Vi har slagit våra konkurrenter i den meningen att vi lyckats skapa hypersoniska vapensystem. Om ingen vill förlänga NewStart, så blir det ingen som förhandlar. Vi har redan sagt hundra gånger att vi är redo, men ingen förhandlar med oss, sade han.

När fördraget upphör 2021, "kommer det inte att finnas några instrument som begränsar kapprustningen eller utplaceringen av vapen i rymden", sade Putin.

Det betyder att "var och en av oss kommer att ha kärnvapen hängande över huvudet, permanent".

"Kommer någon att tänka på det, prata om det eller uttrycka någon oro? Nej, total tystnad."

Han varnade också för riskerna med kärnvapen med små laddningar och icke-nukleära strategiska missiler och sade att det internationella samfundet borde engagera sig i en "öppen, transparent och professionell diskussion" i frågan.

Han sa att han var "säker" Ryssland kunde garantera sin säkerhet, men var oroad över risken med ett "fullständigt" sönderfall av den strategiska vapenkontrollen och icke-spridningsordningen.
Han sa att hans senaste telefonsamtal med USA: s president Trump hade gett upphov till "viss optimism eftersom Donald berättade för mig att även han är oroad av det här". Enligt Putin "förstår Trump" att pengarna som läggs på vapen "kan användas till andra ändamål".

"Jag håller fullständigt med honom," sade Putin och noterade att USA: s utrikesminister Mike Pompeo talade "ungefär samma sätt" under sitt senaste besök i Sotji.

"Tja, om de tror det, bör praktiska steg vidtas för gemensamt arbete", sa han.

bbc monitoring 6/6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.