19 juni 2019

"Skällande kattens" bevis duger för Nato

Privatspanaren Elliot Higgins undersökningar har anammats av de nederländska brottsutredarna när tre ryssar och en ukrainare anklagas för nedskjutningen av MH.-17 och 298 människors död. Men de är bara åklagarens "toppmisstänkta". Många fler kan vara skyldiga - eller kanske helt andra?
Den "internationella" utredningen om nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH-17 sade på onsdagen att de utfärdat arresteringsoorder för tre ryssar och en ukrainare misstänkta för dådet .

Anklagelserna är grundlösa och bygger på ryktesspridning från privatspanaren "Bellingcat" (Elliot Higgins) och att utredarna systematiskt bortsett från material som ryska företag och myndigheter tillhandahållit.

Tajmingen är vald fört att maximalt förgifta G20:s toppmöte i Osaka om en vecka.


De nederländska utredningsledarna sa att de skulle åtala de ryska medborgarna Igor Girkin, Sergej Dubinskij och Oleg Pulatov samt ukrainarna Leonid Chartjenko.

De fyra är den nederländska åklagarens "toppmisstänkta". Redan ordvalet visar att det saknas solida bevis för att peka ut just dessa fyra.

"Ryssland kunde inte delta i utredningen trots att man uttryckte ett intresse från början och försökte ansluta sig till den", kommenterade Kremls talesman Dmitrij Peskov på onsdagen.

Ukraina, som ledde in planet över en stridszon och vars ansvar därför borde ha granskats, har ingått i utredningen och matat denna med "bevis" producerade av landets säkerhetstjänst.Dessutom har Ukraina beviljats vetorätt mot att lämna ut uppgifter från utredningen.

Från rysk sida har den nederländskt ledda utredningen kritiserats på en rad punkter:

1)  Tillverkaren av BUK-missiler, Almaz-Antey har visat att missilen troligen avfyrats från en helt annan plats än den utredaren kommit fram till.

2)  Almaz-Antey har också visat att den serie missiler som den dödande missilen kom ifrån har befunnit sig i händerna på Ukrainas krigsmakt.

3) Ryssland har tillhandahållit omfattande radardata som motsäger kommissionens slutsatser. Observera att Ukraina inte lämnat ut vare sig flygledarnas kommunikationer eller tillgängliga radardata. USA har inte släppt några relevanta satellitdata.

4) "Bellingcats" försök att utpeka bestämda ryska militära enheter och personer med stöd av inspåelningar från Ukrainas säkerhetstjänst bär närmast karaktären av radioteater, där skådespelare läser olika tänkta repliker.

Sergej Dubinskij som utpekas som en av de skyldiga tillbakavisar de nederländska utredarnas slutsatser som fantasier. Han var vid tillfället chef för Donetskrepublikens underrättelseverksamhet och Igor Girkin försvarsminister. Att tänka sig att bl.a. de båda skulle ha rest runt personligen med en uppskjutningsramp för BUK-missiler, så som nederländarna påstår, är absurt, menar Dubinskij.


Källa. thestar.com.my, rbk.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.