25 juni 2019

Rekordprotest mot Tjeckiens premiärminister

En gigantisk massdemonstration fyllde Václavs-platsen i Prag den 23 juni 2019. Det var så mycket människor att inte ens denna väldiga platsen i hjärtat av den tjeckiska huvudstaden var tillräckligt stor.

Observatörer säger att det är den största demonstration som staden och landet har upplevt sedan den så kallade sammetsrevolutionen 1989.
Demonstrationen riktade sig mot miljardären Andrej Babiš som är Tjeckiens premiärminister. Han är en populist som också kallas "Tjeckiens Trump” och han har gjort en del tvivelaktiga affärer. Han har anklagats för att ha bluffat till sig EU-medel och blandat samman sina egna ekonomiska intressen med statens för att bygga upp sitt eget imperium Agrofert.

Det råder ingen tvekan om att raseriet mot korruption och maktmissbruk är äkta och att det riktar sig mot ett korrupt politiskt system. Men tjeckernas tragedi är att de alltid infiltreras av utländska aktörer som vill ta kontrollen. Så var det före andra världskriget, så var det i striden mellan Väst och Sovjetunionen efter 1948 och så var det också under upproret 1989. Både CIA och tyska BND var mycket aktiva bakom den rörelse som ledde till förändringen av regimen i Tjeckoslovakien som landet hette på den tiden. Man kan se vad som hände som det första exemplet i raden av vad vi nu kallar ”färgrevolutioner”. Många av dem som deltog i den rörelsen ville ha en demokratisk socialism. Vad de fick var neoliberalism och USA: s hegemoni.

I det aktuella fallet vet vi att Europeiska kommissionen ser Babiš som ett hårstrå i soppan, delvis för att han har ett bra förhållande till president Miloš Zeman, som står för en tjeckisk nationalism mot EU:s federalism. EU anklagar honom för att vara både anti-NATO och anti-EU.

Babiš är ledare för partiet ANO (som betyder JA). Partiet har haft regeringsmakten sedan 2017 då de fick 29,6 procent av rösterna och bygger på en allians med socialdemokraterna och exkommunisterna. Babiš har kritiserat Angela Merkels "öppna dörr”-politik under migrationskrisen och hade nyligen en politisk kontrovers med henne om Sudetlandet. Merkel sa i juni 2018 att det fanns "ingen moralisk eller politisk grund" för utvisningen av de etniska sudettyskarna från Tjeckoslovakien efter andra världskriget.

Babiš svarade med att hänvisa till naziguvernören Reinhard Heydrichs utplåning av de tjeckiska byarna Lidice och Ležáky,

Detta är ett öppet sår i förhållandet mellan de två länderna och fortfarande i denna dag kan man i det som var Sudetlandet se byar och fabriker som gapande ruiner i ett annars välmående land.

Babiš träffade nyligen Donald Trump och sa att han skulle ta över Trumps slogan för sitt eget hemland: ”Make the Czech Republic great again!”. Trump är också mycket nöjd med att Babiš följt USA att neka den kinesiska telekomjätten Huawei att etablera sig i Tjeckien.

När konflikten mellan USA och EU intensifieras ser vi idag tendenser till att Förenta staterna börjar bygga upp allianser med EU:s östliga medlemmar, som Polen och Baltikum. Tjeckien skulle kunna passa in i den bilden, men än vet vi inte hur det blir med den saken.

Av Pål Steigan på Steigan.no 25 juni 2019.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.