9 apr. 2019

Vänskapligt möte Putin - Löfven

Kära herr premiärminister! Kära kollegor! Så började Putin sitt anförande till statsminister Stefan Löfvén när de träffades i S:t Petersburg idag på en konferens om Arktis.

När tolken översatte "vänner" med "partners" invände Putin. "Vilken bandit!" sa han med glimten i ögat.

Putin fortsatte:

"Tillåt mig än en gång att välkomna dig till Petersburg. Först och främst vill jag tacka för att ni accepterade inbjudan. Samarbete i Arktis är oerhört viktigt för oss. Dessutom är det här givetvis en möjlighet för oss att prata om en bilateral agenda.

Relationerna utvecklas trots vissa svårigheter. Förra året växte handeln med mer än 32 procent. Våra svenska vänner har investerat cirka fem miljarder (dollar) i den ryska ekonomin.

Jag sa 'vänner' och han [översättaren] översatte 'partners'. Vilken bandit! Vi betraktar alla våra investerare, alla svenska företag - och 500 sådana arbetar i Ryssland - som våra vänner.

Vi har också ett affärsråd. För vår del leds det av herr Dmitriev från den ryska direktinvesteringsfonden. Från den svenska sidan är det Volvo-chefen.

Vi hoppas få se svenska representanter vid nästa ekonomiska forum i S: t Petersburg.

Stefan Löfven: Tack för att ni inbjudit mig, för att ni organiserat detta mycket viktiga forum - Arktiska forumet.

Även om ganska mycket tid ägnades åt andra frågor under diskussionen tycker jag att vi hade mycket tid att diskutera frågor som är direkt relaterade till Arktis.

Jag är väldigt glad för mitt besök i Petersburg, av de anledningar som jag nämnde i mitt tal på forumet. Denna stad symboliserar de gemensamma funktioner som finns i våra relationer historiskt, det här är framtiden för vår region.

Jag vill också säga att jag mycket uppskattar denna möjlighet att diskutera politiska frågor på en hög nivå. I vissa politiska frågor sammanfaller våra åsikter, i andra frågor skiljer de sig. Men jag tycker att det är självklart att det finns frågor som utgör ett gemensamt, ömsesidigt intresse,  och de måste utvecklas.

V. Putin: Tack.


Översatt från kremlin.ru

3 kommentarer:

 1. Tack för länken.

  Tyvärr tycker jag att journalisterna höll den lägsta möjliga nivån. Inte en enda(!) fråga om det fanns något att komma överens om överenskommelse eller vilken gemensam fråga som finns mellan grannländerna!

  Vart tog två-spårspolitiken vägen i medierna, som Stefan Löven pratar om?

  Och det där med transpondrar påslagna vid flygningar som journalisten av alla kläcker ur sig. Där har Rysslnd och Vladimir Putin bjudit in Sverige att flyga med påslagna transpondrar så gör Ryssland detsamma.

  Nä, pinsamt sålig nivå av journalisterna. Ännu sämre av SvT som inte sköter sitt statliga uppdrag och ens bemödar sig med att ställa en enda fråga utanför den egna rysshetsen.

  Stefan Löven är den enda i rummet som inte får totalt underkänt tack vare att han står upp för att dialog behövs oavsett åsikt. Men detta ska Stefan tacka sina övriga grannländer som har frågat Sverige om de tänkte stå kvar på perongen eller följa med på tåget.

  Eftersom ingen journalist orkar sköta sitt uppdrag gör jag det kortfattat här:

  Hur ser visumlättnader ut mellan länder? Kan vi skapa ömsesidiga 5- och 10-dagars visumfritt för företag, släkt och turister?

  Tull och skattelättnader för enskilda företagare?

  Realistisk flygskatt för människor som rör sig runt östersjön? Det är trots allt många som mellanlandar i Moskva och Sverige förlorar enbart flygrutter.

  Kan SIDA och SILC sluta betala ut styrmedel till politiken i Ukraina om vi är överens om att mänskliga brott begås där av nynazister innan vi pratar om mänskliga rättigheter i Ryssland?

  Kan Sverige skriva biratilara avtal om skydd av journalister i samband med journalistutrensningen i Ukraina? Kan Ryssland i detta ratificiera också ett spdant avtal?

  Kan Sverige och Ryssland komma överens om ett förhållningssätt för terroristbekämpning och att Sverige och Ryssland gör utlämnande av terrorister?

  De flesta av dessa frågor är Ryssland öppna för. Sverige har inget att förlora på att ta den utsträckta handen. Men ingen Svensk där bryr sig.

  SvaraRadera
 2. Anders Persson skriver:
  Det måste ha varit ett bra möte mellan Löfven och Putin eftersom SVT nu
  på förmiddagen tagit bort alla hänvisningar till mötet. Men här är de,
  om ni vill se:

  Ett lite längre inslag med Löfvens presskonferens
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/lofven-traffar-putin-vid-arktiskt-mote
  Lägg märke till Anna-Lena Lauréns töntiga frågor. Hon är en bra
  journalist med "human touch" reportage, men svag i politik. Om hon nu
  inte blivit hetsad av DNs redaktion, som idag har en vitriolisk
  ledare: https://www.dn.se/ledare/lofven-moter-putins-dova-oron/
  Tonen i texten tyder på en viss desperation.

  Bert Sundströms pessimistiska kommentar
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/relationen-mellan-ryssland-och-sverige-lar-vara-fortsatt-dalig

  Skämtsamma kommentarer mellan Löfven och Putin
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/lofven-och-putin-utbyter-poetiska-skamt

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.