11 apr. 2019

Orimligt USA-åtal mot Assange
Tidigt på torsdag morgon drog Ecuador in asylenen för WikiLeaks utgivare Julian Assange, han berövades ecuadorianskt medborgarskap och han greps av brittiska myndigheter.
Ecuadors president L. Moreno gjorde ett uttalande där Assange anklagades dåligt uppförande, uppenbarligen i avsikt att mörka de verkliga skälen till sveket: hårda amerikanska påtryckningar.

Rapports Christopher Wendick sa felaktigt att USA haft ett vilande åtal mot Assange sedan i fjol.

Redan 2014 kunde föreståndaren för Centrum för undersökande journalistik, Gavin MacFadyen, rapportera att "en form av hemlig, icke tillkännagiven grand jury har träffats i tre år till en kostnad för miljontals dollar".

Storbritanniens utlämningsavtal med USA är ett herre-hund-avtal som gör att det bara behöver föreligga "rimlig misstanke" för att utlämna någon till USA, medan beviskraven i motsatt riktning är mycket strängare.

Assanges enda hopp är antagligen att det åtal för "förräderi" som Grand Juryn i USA kokat ihop (även om brottsrubriceringen av taktiska skäl kommer att vara en annan) kan ge dödsstraff. Det stöter på hinder i Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

USA:s justitiedepartementet har offentliggjort en enda åtalspunkt mot  Assange, nämligen sammansvärjning med Chelsea (f d Bradley) Manning mot lagen om databedrägeri och missbruk.

Enligt ordföranden i Föreningen för pressfrihet i USA  Trevor Timm riskerar åtalet mot Wikileaks-grundaren att leda till kriminalisering av "många kontakter mellan journalister och källor".


"Oavsett om man gillar Assange eller ej, är åtalet mot honom ett allvarligt hot mot pressfriheten. Alla som bryr sig om first amendment (stadgar bl.a. pressfriheten) måste protestera", sa han idag.

Av USA-åtalet mot Assange framgår att det enda som läggs honom till last är ett (1) misslyckat försök att hacka sig in på en statlig USA-server.

Det material som WikiLeaks publicerade var alltså uteslutande sådant som man erhållit från Manning.

Om Assange skulle utlämnas på dessa orimliga misstankar är det en rättsskandal utan like. Ett justitiemord.Stefan Lindgren


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.