14 mars 2019

Strider i Mazar-e Sharif


Mer än 100 pansarfordon har utplacerats nära en polisstation i staden Mazar-i-Sharif i provinsen Balkh i norra Afghanistan, sedan skottlossning utbrutit mellan styrkor lojala med den tidigare guvernören i Balkh-provinsen Atta Muhammad Nur och styrkor som står bakom den nyutnämnde guvernören  Abdul Rakib Mubarez.

Atta som representerar Jamiaat-e Islami, ett av Afghanistans islamska partier, anklagade  president Ashraf Ghani för att ha brutit ett avtal som ingicks i fjol när han utnämnde en ny guvernör.

Atta uppmanar provinsens invånare att inte gå till jobbet och stänga sina företag i protest.

Enligt tv-kanalen Tolo dödades en polis och sju personer skadades, inklusive två civila, när polisstationen i staden attackerades. Enligt inrikesministeriet greps minst 25 beväpnade män efter skottlossningen.

Regeringen får nu kritik bl.a. av p
esidentkandidaten och tidigare nationella säkerhetsrådgivaren  Mohammad Hanif Atmar för att gått för hårt fram och därmed skapa ytterligare möjligheter för väpnade fiender till staten.

Atmar betonade att problemen skulle kunna sprida sig, vilket är allvarligt särskilt med tanke på att Blå Moskén i Mazar tros vara platsen för Hazrat Alis grav (Muhammeds kusin och svärson, tillika den fjärde kalifen)*.

Skottlossning hördes över hela Mazar-e Sharif på torsdagen  och vägarna i närheten stängdes för trafik.

I grunden bottnar problemen i USA:s ockupation av Afghanistan. När landet invaderades 2001 skedde det med hjälp av bl.a. Jamiaat-e Islami, ett litet tadzjikparti med fästen  i Pansjirdalen (bröderna Massoud och den nuvarande "verkställande direktören" - chief executive - för landets regering Abdullah Abdulla) och i Balkhprovinsen (generalerna Dostum och Atta).

Gradvis har president Ashraf Ghani, som hämtats från den pashtunska majoriteten, försökt vingklippa Jamiaat, med blandat resultat. Som USA:s främsta hantlangare har partiet länge haft ett oproportionerligt inflytande och hindrar också att den större konflikten med talibanerna biläggs.

De svenska trupperna som ända från 2003 var koncentrerade till provinsen Balkh - och med 40 man fortfarande är det - har uppenbarligen bara förlängt Jamiaat-generalernas välde.

Tolo, Khaama, warandpeace.ru

* Ali är av särskild betydelse för shiiter. Men flertalet shiiter anser att Ali begravdes i Najaf i det nuvarande Irak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.