13 mars 2019

Iran söker oljetankers

Iransk olja på väg till Turkiet. Snart stryper USA även den möjligheten.
USA:s sanktioner har sänkt Irans oljeproduktion med 1,5 miljoner fat per dag, skröt den amerikanska specialrepresentanten för Iran Brian Hook vid en energikonferens i Houston idag.

"Det har berövat regimen cirka 10 miljarder dollar i intäkter", sa han.

Men Iran gör motstånd och försöker just nu köpa begagnade tankfartyg.


USA:s utrikesministerium anser att oljeexporten från Iran "bör minskas" med ytterligare 45%, eller 500-600 tusen fat per dag, för att ekonomin ska skjutas i sank. Några hänsynstaganden till vad sanktionerna betyder för civilbefolkningen finns som vanligt inte.

Tidigare införde Förenta staterna undantag för 8 länder, som tilläts köpa iransk olja i vissa mängder.
Undantaget löper ut i maj. Men skulle USA försöka uppnå ett totalstopp skulle det leda till konfrontation med Ryssland och EU och det skulle även kunna utlösa prischocker på oljemarknaden.

Därför kommer USA att fortsätta med politiken att långsamt öka pressen på Iran, förklarade Hook.

Iran och fem länder som intagit en medlarroll i konflikten (Ryssland, Storbritannien, Kina, Frankrike och Tyskland) nådde en historisk överenskommelse med USA år 2015 som innebar att FN hävde de ekonomiska och finansiella sanktioner mot Iran.

Men den 8 maj 2018 frånträdde USA ensidigt  kärnavtalet med Iran och återställde alla sanktioner mot Teheran, inklusive de sanktioner mot alla länder som har ekonomiskt samarbete med Iran.

De fem medlarländerna säger officiellt att de tänker följa villkoren i avtalet med Iran och de har vidtagit åtgärder för att skydda sina företag från amerikanska sanktioner. Men det är lång väg från deklarationer om detta till uppfyllelse, för få europeiska storföretag törs i praktiken sätta sig upp mot USA. 24 september upphörde exempelvis Volvo med all lastbilstillverkning i Iran.

Just nu är det viktigt för Iran att kunna utvidga sin oljetankerflotta för att öka möjligheterna att kringgå USA:s sanktioner. Iranska tjänstemän dammsuger just nu världsmarknaden efter begagnade tankers sedan tio nybyggda iranska tankers frusit inne på sydkoreanska varv.

Iranierna förhandlar bl.a. i Vietnam och Grekland om att köpa tankers, eventuellt genom mellanhänder.war & peace  13/3


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.