18 mars 2019

USA:s cyberkrig mot Venezuela


Sjunde mars inleddes cyberattacker mot kontrollsystemet för Venezuelas vattenkraftverk El Guri. Det orsakade landsomfattande strömavbrott i flera dygn. Konsekvenserna kunde blivit katastrofala.

Verksamheter i landet paralyserades helt. Till exempel stängdes de allmänna transportsystemen (tåg och flyg) ner. Bensinpumpar, bankomater och kortbetalningar fungerade inte. Vattenförsörjningen upphörde. Livsmedel kunde inte transporteras. Sjukhuspersonalen kämpade för att kunna genomföra livräddande operationer och hålla kuvöser och respiratorer igång. Skolor och universitet fick stänga. Gatubelysningen slocknade.

I skrivande stund (17 mars) har inte tekniska bevis lagts fram (vilket kan vara svårt), men indicierna för att det är USA:s regering som ligger bakom cyberkriget är överväldigande, skriver Ulf Bjerén.
Donald Trump har hotat med att ”alla kort ligger på bordet” i den pågående destabiliseringskampanjen mot Venezuela (CBS News).

Den anti-kubanska senatorn Marco Rubio, en av ledarna för kampanjen mot Venezuela, twittrade tre minuter efter blackouten och gav alla detaljer som då ännu inga nyhetsbyråer hade tillgång till. Han visste redan allt. Han visste redan allt. 

Utrikesminister Mike Pompeo twittrade: ”Ingen mat. Ingen medicin. Nu ingen elektricitet. Snart ingen Maduro.”

Den högerextrema oppositionsledaren och quislingen Juan Guaidó, som vill bli president, uttalade i triumf mot sitt eget folk att ”lyset kommer tillbaka när Maduro störtats”.

Vi vet också att USA har den teknologiska kapaciteten till stora cyberattacker. 2010 avslöjades dataviruset Stuxnet som USA och Israel använt för att attackera en kärnbränsleanläggning i Iran. Ett angrepp som kunde orsakat en radioaktiv katastrof om det inte vore för Irans skickliga ingenjörer.

Venezuelas fiender skyller som vanligt på Maduros påstådda ”inkompetens”.  Venezuela har svårigheter att underhålla infrastruktur och det beror på den blockad som landets fiender organiserat. Men elektricitetsnätet har högsta prioritet på grund av dess avgörande betydelse för att upprätthålla ett ordnat liv i samhället.

Nå, vad säger då företrädarna för det politiska, publicistiska och kulturella etablissemanget i väst och i Sverige om denna barbariska akt mot ett folk i tredje världen? De som oupphörligt talar om respekt för människovärdet, frihet och demokrati och våra gemensamma grundvärderingar.

Någon som hört några fördömanden eller ens ifrågasättanden? Har samvetena ännu en gång tagit timeout? Precis som brukligt när länder som står i vägen för imperialismen terroriseras, rånas, plundras, våldtas och läggs i ruiner.

Ulf Bjerén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.