24 apr. 2018

USA "värsta hotet" mot Turkiet

Turkiets hotas idag främst från sina strategiska partners, sade Recep Tayyip Erdogan i en intervju i lördags, med hänvisning till att USA ger militärt stöd till kurdiska styrkor i Syrien (YPG) som är terroriststämplade i Turkiet.

Konflikten förvärras av att USA vägrar lämna ut den islamistiske predikanten Fetullah Gülen.
"Varifrån kommer hotet? Det kommer främst från våra strategiska partners... Vi får inte köpa vapen från USA för våra pengar, men tyvärr skänker USA och den USA-ledda koalitionen vapen och ammunition till terroristorganisationer?" - presidenten sade en intervju med TV-kanalen NTV.

Han tillade att USA skickat fem tusen lastbilar med vapen till norra Syrien, och detta utgör ett omedelbart hot mot Turkiet.

Erdogan kritiserade också USA för att vägra att utlämna den oppositionella islamiska predikanten Fethullah Gülen, som misstänks ha spelat en ledande roll i kuppförsöket 15 juli 2016. Gülens organisation FETO anses också ha legat bakom mordet på den ryske ambassadören Karlov.

Washington kräver i sin tur frigivning av den i Turkiet gripne evangeliske pastorn Andrew Brunson, som misstänks för inblandning i FETO. 66 kongressledamöter och president Trump har undertecknat en vädjan om detta.

"USA bör titta på de åtgärder som de har vidtagit, och att följa gällande utlämningsavtal, om de vill ha pastor Brunson fri fot,"  säger Erdogan och tillade att USA:s begäran om frigivning av Brunson saknar lagstöd.

Efter den misslyckade kuppen 2016 har cirka 50 000 personer arresterats i Turkiet och omkring 140 000 tjänstemän avskedats. I september 2017 föreslog Erdogan att USA skulle utlämna Gulen i utbyte mot Brunson.


https://ria.ru/world/20180421/1519149632.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.