11 apr. 2018

USA redo för krig

Allting talar i skrivande stund för att USA, Frankrike, Storbritannien och Tyskland kommer att anfalla Syrien under de närmaste dagarna.

Theresa May som tidigare hade betänkligheter lät under onsdagskvällen meddela i BBC att Storbritannien är berett att delta. Hon tänker inte låta det brittiska parlamentet rösta om saken.
May spelar högt. Tidigare ledare lät parlamentet rösta när det gäller Libyen och Irak. Men när parlamentet skulle rösta om ett anfall mot Syrien i augusti 2013 sa parlamentet nej, vilket den gången fick en avgörande betydelse för att förhindra ett regionalt storkrig.


Amerikansk militär har lovat att i sista stund informera rysk militär om de tilltänkta målen, troligen bl.a. Dumayr, en syrisk flygbas som utpekats som utgångspunkt för syriska regeringens påstådda gasattacker. Macron har talat om att bomba "Assads kemvapenfabriker", som dock ingen kunnat peka ut i sinnevärlden.

Enligt ett telegram i ryska TV-programmet 60 minuter idag har Syriens flygvapen delvis omlokaliseras till den ryska flygbasen Khmeimim.

Omfattningen av de västliga anfallen blir med all säkerhet mycket större än anfallet 7 april 2017
när Trump lät avfyra 59 Tomahawkmissiler till ett värde av 100 miljoner dollar.


Från rysk sida är reaktionerna på anfallsplanerna återhållsamma. Ryssland har tidigare sagt att det kommer att besvara angrepp på sina och sina allierades styrkor, skjuta ner raketer och även rikta slag mot raketbärare.

Men Rysslands kapacitet i Syrien är begränsad. När Israel nyligen slog till mot en syrisk bas lyckades luftvärnet bara skjuta ner ca hälften av missilerna.Vad som talar emot ett anfall är att inget beslut veterligen fattats i Vita huset ännu kl 19 GMT enligt Bloombergs och den stora flotteskader anförd av USS Harry Truman som stävar mot Medelhavet beräknar ankomma först i mitten av maj.

Med tanke på det förintelsekrig som Trump nyligen hotade Nordkorea med finns också möjligheten att hela anfallsplanen skjuts upp på obestämd tid.
USS Donald Cook, en jagare i Arleigh Burke-klass finns utanför Syrien liksom en fransk fregatt med egna kryssningsmissiler.
 Just nu finns inga kontakter mellan Kremlö och Vita huset. Putin har dock i ett telefonsamtal med Nethanyahu varnat Israel för att försöka angripa Syrien igen.

red2 kommentarer:

  1. Samma gamla imperialistiska kapitalistiska kolonialmakter som är ute och marscherar, som vanligt. Jag kan enbart hoppas att de får på pälsen rejält.

    SvaraRadera
  2. Allting talar för? Ett påstående. Utan särskilt stabil grund. USA vet att de får stryk av Kina+Ryssland. Det blir inget storkrig.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.