18 mars 2024

Sanningen om Ukrainakriget

 
Studera pelarna ovan. De mörkblå staplarna visar döda civila i Ukrainakriget månad för månad. De ljusblå är skadade civila.

Med anledning av statistiken som kommer från en färsk FN-rapport menar jag att det inte är möjligt att beskriva det som händer som en "fullskalig rysk invasion".

En amerikansk statsvetare undslapp sig kommentaren att Ryssland kan föra tio krig som Ukrainakriget samtidigt. Även om det är ett spekulativt påstående ligger det något i det. Genom att kalla den ryska insatsen för en "särskilt militär operation" markerar den ryska försvarsledningen att det är en begränsad operation. 

561 barn har dödats i Ukraina. Alldeles nyss rapporterade chefen för UNWRA, FN:s byrå för palestinska flyktingar att 12 193 barn har dödats i bara fyra månaders konflikt där.

Annorlunda uttryckt: På fyra månader har  konflikten i Ghaza varit 41 gånger dödligare än två års krig i Ukraina.

Nu är min fråga: Återspeglas dessa proportioner på minsta sätt i massmedias rapportering? Hur sanna är skildringarna från Ukraina som framställer den ryska krigföringen som exklusivt inriktade på att döda civila?

En annan ofrånkomlig reflektion är att kriget klingar av i takt med att Ryssland säkrar alltmer av kontrollen över de fyra regioner som sägs ha anslutit sig till Ryska federationen. Det talar för att de ryska krigsmålen är begränsade.

Den panikartade rapporteringen - ett slags ny dominoteori - säger att först tänker Putin ta Ukraina, sedan kommer ha att försöka invadera Europa. Den har inte stöd i data.

Vidare: senast i veckan sa president Macron att väst aldrig kommer att "på eget initiativ" eskalera kriget i Ukraina. Så vem är det då som eskalerar det? Data tyder inte direkt på att ryska trupper trappar upp kriget.

Hög tid att lansera en mer rättvisande bild av kriget i Ukraina. OK, den ger inte vatten på Nato-kvarn, men den skulle hjälpa beslutsfattare att komma fram till vettiga beslut för Sveriges del.

Att pumpa in artillerigranater i Ukraina för att lägga nytt bränsle på brasan framstår som en särskilt cynisk strategi i ett läge där det kanske finns en  strimma av hopp om förhandlingar.

Slutligen: en snabb reaktion från en läsare på ovanstående:

"Din FN-statistik fick mig att tänka på frågan hur många 'ukrainska' civila som dödats ? Ur Kievs synvinkel handlar det om folk som de i vilket fall vill bli av med, de som talar ryska och bor i krigszonen. 'Bomba dem med atombomb' som Julia Timosjenko föreslog. Därtill har de beskjutits dagligen ända fram till Avdejevkas fall. I Mariupol hamnade civila i korselden därför att Kievs trupper hindrade dem från att ta sig ut."

Vid  ett tidigare tillfälle räknade jag ut att det var 15 gånger dödligare att bo i Lugansk, Donetsk Zaporozje eller Cherson-regionerna än i de områden Kievregimen kontrollerar.

Våldet mot civila är ytterst en följd av Kievs folkmordiska beslut 2014 att inleda en "anti-terroristisk operation" mot de upproriska rysktalande regionerna. 

Stefan Lindgren
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.