23 mars 2024

133 döda i terrordådet i Moskva


FSB:s direktör Alexander Bortnikov rapporterade till Vladimir Putin om gripandet av terrorister som deltog i attacken mot Crocus City Hall.

"11 personer, däribland fyra terrorister som var direkt involverade i terrorattacken har gripits", sade presidentens presstjänst. 

(Uppdateras löpande.)
Efter att ha begått en terroristattack i Crocus City Hall nära Moskva, planerade brottslingarna att korsa gränsen mellan Ryska federationen och Ukraina , de hade relevanta kontakter på den ukrainska sidan. Detta rapporterades den 23 mars av den ryska säkerhetstjänsten FSB.

"Efter terrorattacken hade brottslingarna för avsikt att korsa den rysk-ukrainska gränsen och hade relevanta kontakter på den ukrainska sidan", hette det i ett uttalande.

Som antytts greps 11 personer, inklusive fyra terrorister som var direkt inblandade i terrorattacken. De senare greps i Bryansk-regionen med flera timmars mellanrum.

Nu transporteras de till Moskva .

Det noteras att arbetet med att identifiera alla omständigheter kring händelsen fortsätter. Det har redan konstaterats att terrorattacken var noga planerad.

"Vapnen som användes av terroristerna förbereddes i förväg i en gömma", tillade FSB.

Enligt Undersökningskommittén (SK, Rysslands motsvarighet till FBI)  har dödssiffran för terrordådet i Crocus City Hall i Moskva, stadsdelen Mjakinono, stigit till 133 personer. 121 är skadade.

Det var vid 8-tiden på kvällen igår lokal tid som 2-5 kamouflageklädda män öppnade automateld  mot alla som de mötte på vägen till konsertsalen. En av dem bar på någon typ av granat.

Väll inne i salen började de skjuta vilt omkring sig och människor kastade sig ner på golvet, en del lyckades krypande ta sig ut. Men snart stod byggnaden i brand. Över 12 000 kvadratmeter antändes och så småningom föll taket in över konsertsalen.

Räddningsarbetet försvårades av att man inte visste var terroristerna fanns. Släckning påbörjades med helikoptrar och på morgonens bilder tycks elden släckt.

Musikanterna i gruppen Picknick som skulle ha uppträtt klarade sig utan skador.

Uppgifter  om gärningsmännen börjar nu sippra ut. Arabiska namn, åtminstone en har kommit via Turkiet där hans uppehållstillstånd gått ut. Flera av dem uppger att de utlovats betalning, 500 000 rubel (57 000 SEK) för att utföra dådet.

Enligt Margarita Simonjan, chef för Russia Today, har uppdragsgivarna speciellt valt ut personer för att få det att se ut som ett IS-dåd.

En kort tid före dådet kom en varning från USA:s ambassad om att någon typ av terrordåd planerades. Vita huset i Washington förklarar att Ukraina inte är inblandat i terrordådet i Moskva. 

Ryssland har begärt ett extramöte i FN:s säkerhetsråd om terroristdådet. Putin och den ryska statsledningen har mottagit en strid ström av sympatiyttringar i denna svåra situation.

Ledarna i Vitryssland  Serbien, Azerbajdzjan, Turkiet, Kazakstan, Tadzjikistan, Kina, liksom utrikesministrarna i Italien, Tyskland, Frankrike, Pakistan, Japan och andra länder har uttryckt sina kondoleanser till Putin och Ryssland.

Samordnare för strategisk kommunikation vid Nationella säkerhetsrådet i Vita Huset, John Kirby , pekade ut en möjlig länk mellan terrorattackerna och Rysslands inrikespolitik och talade om en "pågående destabilisering" i landet, vilket mest vittnar om USA:s önsketänkande.. 

Även uttalandet från FN:s generalsekreterares kontor, att man var "beklämd av rapporterna om skottlossning" i Moskva väckte kritik i Moskva och kontoret korrigerade senare detta med ett tydligt fördömande av terroristdådet.

Stefan Lindgren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.