27 mars 2024

Modig Marçal mot sanktionerna


I Dagens Nyheter idag skriver Katrine Kielos-Marçal att västvärldens sanktioner mot Ryssland har misslyckats.

Surprise! Surprise!

Den som följer nyhetsbrevet Ryska posten förvånas inte av beskedet.

Katrine Kielos-Maral är verkligen modig när hon går emot den rådande sanktionshysterin och vore jag hon skulle jag se mig extra mycket för när jag går ute på gatan.

Antalet sanktioner mot Ryssland räknas redan i tiotusental! Likväl fortsätter den kontraproduktiva politiken och i spetsen finns naturligtvis en svensk statsminister. Den som käftar emot är omedelbart fördömd och blir en icke-person.

Sanningen om sanktionerna är att de förvisso har kostat Ryssland en hel del, men sannlolikt kostat Europa mer.

Sprängningen av NordStream i svensk ekonomisk zon 2023 har kostat den ryska federationen 1 138 miljarder rubel (130 miljarder SEK), rapporterar den ryska tulltjänsten FTS.

Ovanpå det har sanktionerna mot rysk gas och olja lätt till betydande inkomstbortfall.

Totalt föll statens intäkter av gasexport med 35 procent i jol. Statsinkomsterna av olja minskade med 7,2 procent – till 7,786 biljoner rubel (894 miljarder SEK).

Likväl överträffade tullintäkterna vad som planerats i budgeten med 2,5 procent. 74 procent av tullintäkterna kom från importen (totalt 4,932 biljoner rubel), vilket var 27 procent mer än budgeterat.

En följd av sanktionerna är att den ryska ekonomin blivit lite mindre beroende av olja och gas, konstaterar centralbankschefen Elvira Nabiullina.

Ett exempel på en industriutveckling som skett till följd av sanktionerna är den nya traktorfabriken Rostselmasj som står för hela tillverkningscykeln, den första kompletta traktorfabriken på 52 år.

Det noteras också att Gazprom inte har några problem att sälja all den gas som produceras. Den inhemska marknaden växer och 73 procent av hushållen har idag gas indragen.

Källa: vzglad.ru 22/3  

Ryska posten är ett oberoende nyhetsbrev som funnits sedan 1997 och utges av Stefan Lindgren. Det kommer en gång i veckan och med 47 nummer per år.

Skriv till ryskanyheter@gmail för en gratis provprenumeration i en månad. Prenumerationen kostar 250 kr på bankgiro 403-2132.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.