18 aug. 2023

Ska AfD stoppas med partiförbud?

T v opinionsmätningarna inför delstatsvalen och till höger de senaste valresultaten.

Tyskland diskuteras nu om man ska förbjuda det högerextrema Alternativ för Tyskland (AfD) eftersom partiet nu stigit till 21 procent i opinionsundersökningarna.

Underrättelsetjänstemän varnar för att medlemmarna i partiet blir allt mer extrema. Det skriver den brittiska tidningen
The Telegraph.

Tidningen skriver vidare:

"Frank-Walter Steinmeier, den tyske presidenten, varnade i ett tal inför landets inhemska underrättelsetjänst att 'vi har alla möjligheter i våra händer att sätta dem som föraktar vår demokrati på plats'.

Hans tal, på samma slott där Tysklands efterkrigskonstitution utarbetades, har i hög grad setts som ett stöd för ett förbud efter att Thomas Haldenwang, den inhemska spionchefen, varnat för ett växande högerextremt inflytande i partiet.

Haldenwang sa: 'Vi ser ett betydande antal nyckelpersoner i detta parti sprida hat mot varje typ av minoritet här i Tyskland.'"

Var tredje tysk kan tänka sig att rösta på AfD
I en nyligen genomförd undersökning för tidningen Bild uppgav en tredjedel av de tillfrågade att de "hade övervägt att rösta på AfD".

Kartan visar att AfD är det största partiet i före detta DDR:

Utanför Berlin får partiet runt 30 % av rösterna. Men märk också att detta är en fördubbling eller tredubbling (eller mer) i förhållande till valresultatet också i Västtyskland.

Men varför stöder då tyskarna alltmer på AfD? Det är osannolikt att 20–30 % av tyskarna har blivit högerextremister eller har nazistiska sympatier. Det råder ingen tvekan om att partiet har några extrema talespersoner, men detta kan inte förklara varför var tredje tysk överväger att rösta på partiet.

Stödet har självklart att göra med missnöjet med invandringspolitiken, men det är mycket bredare än så. I Östtyskland handlar det om att östtyskarna känner sig svikna efter Tysklands återförening. Det handlar här mycket om en missnöjd arbetarklass. Tyskland för en självdestruktiv energi- och industripolitik som berör väldigt många arbetare och lägre tjänstemän. AfD har också varit motståndare till coronapolitiken och är nu motståndare till kriget i Ukraina. De är också emot regeringens industri- och energipolitik. Allt detta slår an hos många tyskar.

Partiet ser USA som Tysklands viktigaste allierade men vill ha avspänning mot Ryssland, ett slut på kriget och ett långsiktigt samarbete med Ryssland. (Se deras utrikespolitiska program.)

Däremot tappar regeringskoalitionen i Tyskland stadigt stöd. Deras underkastelse för USA (kom ihåg Nord Stream) och deras "gröna skifte" är impopulära frågor. I förra valet fick regeringen, den s.k. "trafikljuskoalitionen" (röd, gul, grön), 52%. Nu säger opinionsmätningarna 39 %.

Så de kanske nu tycker att det är ett smart drag att förbjuda sina främsta utmanare?

Förbudstanken kan i alla fall inte bero på att Tyskland inte vill veta av nazister. Landet ger allt det förmår till den korrupta Zelenskij-regimen i Kiev. Och Zelenskij själv betonar hela tiden hur mycket han stöder den nazistiska Azovbataljonen.

Nyligen hade han ett  möte med nazisten Andriy Biletsky som leder Azov och diskuterade krigsstrategin med honom.

Biletsky gör ingen hemlighet av sina åsikter - i programförklaringen från 2014 "Ukrainas rasmässiga socialnationalism är den ideologiska kärnan i organisationen 'Ukrainskiy Patriot'" går han rakt på sak:

"Vår nations historiska uppdrag vid denna kritiska tidpunkt är att leda den globala vita rasen i sitt sista korståg för överlevnad. Ett korståg mot de semitledda undermänniskorna.”

Källa: Steigan.no, https://www.telegraph.co.uk/world-news/2023/07/05/far-right-alternative-for-germany-surges-polls-thuringia/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.