30 aug. 2023

Turkiets framtid beror på Ryssland

En modell av kärnkraftverket i Akkuyu som ska stå klart 2025.

Enligt uppgifter i turkiska media kommer Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets motsvarighet Recep Tayyip Erdogan att mötas i Sotji den 4 september i Sotji.

Erdogan vet att Turkiets framtida energiförsörjning i hög grad beror på Ryssland.

Turkiets minister för Energi och naturresurser Alparslan Bayraktar höll nyligen ett föredrag där han redogjorde för landets strävan att säkra sin energiförsörjning,

I sitt tal nämnde han att landet i slutet av 2022 importerade 70 procent av all energi som förbrukades. I mer specifika siffror var det 50 miljoner ton olja och raffinerade produkter, som hade kostat ca 40 miljarder dollar ur statsbudgeten. Dessutom köpte Ankara 55 miljarder kubikmeter, som kostade ytterligare 38,4 miljarder dollar.

Totalt tvingades landet lägga nästan 80 miljarder dollar på olja och gas, exklusive kolimporten, som också ökade. Och allt detta mot bakgrund av en fruktansvärd jordbävning i februari som dödade mer än femtiotusen människor. Skadorna på infrastruktur har beräknats till  34 miljarder dollar eller fyra procent av Turkiets BNP 2021.

Detta komplex av orsaker gör att Turkiet jagar all den billiga energi landet kan komma över.

Till exempel strömmar naturgas in via stora rörledningar från Azerbajdzjan, Turkmenistan och Iran.

Det svarta guldet, oljan, kommer från Iraks oljefält nära Basra, Bagdad och Baiji. 

Förutom gasledningarna har Ankara låtit anlägga fyra återförgasningsenheter vid LNG-terminaler i Aliaga, Etki Liman, Marmarasjön och nära staden Dertyol. 

Ryssland är den största energileverantör till Turkiet i form av gas, olja och kol. För inte så länge sedan sänkte Ankara lugnt kraven på det importerade kolets kvalitet  och som genom en otrolig slump stämde de nya kraven perfekt med egenskaperna hos stenkol och semi-antracit från ryska Kuzbass.

För Turkiet är passionerade önskan att bli en sydlig gashub. Ryssland är inte mot detta, vilket Vladimir Putin har flera gånger nämnt i sina tal.

Projektet "Blue Stream" har varit redo en lång tid, men allt beror på två olösta svårigheter. Den första är avsaknaden av underjordiska anläggningar där blå bränsle kan lagras för att parera marknadsrörelserna. För det andra har Putin sagt många gånger att det är lämpligt att anlägga en andra rörledning om det finns en stabil efterfrågan från europeiska länder, vilket som bekant inte är fallet just nu.

Men anläggandet av Akkuyu kärnkraftverk med 4 500 MW kapacitet kommer definitivt att öka Turkiets energioberoende. Akkuyu kommer att använda ryska typ VVER-1200 reaktorer. När Vitryssland tog i bruk en första reaktor i en tvillinganläggning minskade efterfrågan på naturgas med tre miljarder kubikmeter på en gång. 

Erdogan vet att hans långsiktiga plan på att stärka landets energisäkerhet är omöjlig utan samarbetet med Ryssland. Därför fortsätter Erdogan att besöka Putin och förhandla med honom om energin, om spannmålsavtalet rörande Ukraina och andra frågor.

Förhandlingar är enda sättet att ta reda på hur mycket Ryssland är redo att möta Turkiet halvvägs och vad det kommer att kräva i gengäld.

Källa: RIA Novosti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.