10 juli 2023

USA skickar klusterbomber till Ukraina

 Sverige kallades klusterbomber "Bombkapsel 90" och ingick i arsenalen till 2012 då Sverige
anslöt sig till konventionen mot klustervapen

Som en del i ett nytt militärt stödpaket på 800 miljoner dollar skickar USA:s president Joe Biden klusterbomber till Ukraina.

Mer än 100 länder i världen förbjuder användning av dessa vapen men USA har beslutat att strunta i det. Det är inte dock inte troligt att Nato-toppmötet i Vilnius kommer att ta upp frågan. Hegemonen har fattat sitt beslut, vasallerna tiger.
Den demokratiske amerikanska senatorn Tim Kaine och kongressrepresentanten Barbara Lee uttryckte  på söndagen oro över president Joe Bidens beslut att skicka klusterbomber till Ukraina för att bekämpa den ryska invasionen.

USA sa på fredagen att de skulle förse Kiev med de allmänt förbjudna bomberna som en del av ett nytt säkerhetspaket på 800 miljoner dollar som ökar USA:s totala militära bistånd till mer än 40 miljarder dollar sedan Rysslands invasion av Ukraina började i februari 2022.

Rättighetsgrupper och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres har ifrågasatt Washingtons beslut om ammunitionen.

Kaine sa att han hade "några rejäla betänkligheter" över USA:s beslut att skicka klusterbomber till Ukraina eftersom det kan inspirera andra länder att kringgå en internationell konvention som spärrar ammunitionen.

De klustervapen som USA planerar sända har många år på nacken. De är tillverkade av Turkiet, som redan ångrat sig och förbjudit vapnen. De rapporteras ha en mycket hög procent av explosiva delar som inte exploderar omedelbart utan blir liggande och kan skörda människoliv många år efter konflikten.

Klustervapen är förbjudet i mer än 100 länder. Ryssland, Ukraina och USA har inte skrivit på konventionen om klustervapen, som förbjuder produktion, lagring, användning och överföring av vapnen.

USA:s beslut får betraktas som ännu ett exempel på att landets krigsbesatta ledning inte skyr några medel för att demonstrera sin överhöghet över resten av världen och uppnå sitt mål att "besegra Ryssland", vilket i sin förlängning innebär kärnvapenkrig.

Källor Reuters, Bolsjaja igra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.