6 okt. 2022

EU driver upp oljepriset

Dags igen? OPEC+ drar åt kranarna och EU vill mobba ut Ryssland från Europa.

Allting talar för att EU:s försök att sätta ett "pristak" för rysk råolja tillsammans med OPEC+ beslut att minska produktionen av olja kommer att sätta kraftig press uppåt på oljepriserna i december.

Medan EU visar upp "styrka och enighet" på den informella sammankomsten i Prag riskerar den europeiska energikrisen att förvärras.

USA:s president Joe Biden är "besviken" över Opec+:s "kortsiktiga beslut" att minska produktionen med 2 miljoner fat per dag jämfört med augustinivåerna från november.

Biden-administrationen rasar och hotar med antitrustlagstiftning mot OPEC+. Sannolikt är det dock inte mycket USA kan göra praktiskt, mer än att släppa ut lite olja ur sina strategiska reserver för att möta en prisuppgång.

"Prispåverkan... kommer att vara betydande" säger konsultföretaget Rystad Energy, som förutspår att Brent kommer att överstiga $100/fat i december, upp från en tidigare prognos på $89/fat. Forsknings- och investeringsrådgivaren BCA Research förväntar sig att oljepriset kommer att stiga till 118 dollar fatet till nyåret.

EU:s aviserade pristak på rysk olja kommer också att bidra till prisuppgången. I samma mån som det lyckas EU att pressa bort rysk olja minskar utbudet och priserna stiger automatiskt. Officiellt stöder USA EU:s pristak, kanske i förväntningar om att få sälja mer energi till Europa.

Så länge USA har energi att avvara...

Det föreslagna pristaket på rysk råolja och produkter är "innovativt och skiljer sig mycket från typiska sanktionsåtgärder", sa Ben Harris, biträdande sekreterare för ekonomisk politik vid det amerikanska finansdepartementet, till Energy Intelligence Forum i London.
Avsikten är att "bevara handeln med rysk olja till lägre priser", inte att ta bort rysk råolja från marknaden, tillägger han.

Men vad är det som säger att Ryssland skulle vilja förse européer med olja till något annat än gällande världsmarknadspriser? Här har den ekonomiskt inkompetenta EU-ledning byggt sig ännu ett luftslott.

Taket för råolja ska träda i kraft den 5 december, medan taket för "raffinerade högvärdeprodukter" och "raffinerade lågvärdeprodukter" båda träder i kraft den 5 februari.

Inför Harris framträdande på forumet uttryckte paneldeltagare från handelsföretag oro över de potentiella effekterna av pristaket och efterlyste mer information. Ben Luckock, medchef för oljehandeln på handlaren Trafigura, talade om "omläggningen" av globala handelsnätverk och noterade att sanktioner och bojkotter mot rysk råolja och produkter redan har "fört in stora ineffektiviteter" på de globala marknaderna, eftersom det finns "massor av energi som rör sig runt om i världen" i en "komplex logistisk process".

Torbjörn Törnqvist, VD för handelsföretaget Gunvor, "tvivlar på att det kommer att fungera".

https://pemedianetwork.com/petroleum-economist/articles/trading-markets/2022/us-seeks-to-reassure-over-russia-price-cap/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.