4 aug. 2022

Ryssland, Kina och USA på möte - utan att mötas


Mediefokus i Asien har de senaste dagarna flyttas från Taipei till Phnom Penh, som är värd för tre dagars ASEAN-möten med dussintals bilaterala möten mellan utrikesministrar från alla stora intressenter i Indo-Stillahavsområdet.

Varken Kinas eller Rysslands utrikesministrar har dock några inplanerade möten med sin USA-kollega Antony Blinken.

fredag kulminerar de tre ASEAN-dagarna ​​med det 29:e ministermötet för de 27 länder. Det är dels ministrar från de tio medlemsländerna Brunei, Kambodia, Indonesien, Laos, Malaysia, Myanmar, Filippinerna, Singapore, Thailand och Vietnam, dels ministrar från 19 olika partners, bl.a. Australien, Kanada, Kina, EU, Indien, Japan, Nya Zeeland, Republiken Korea, Ryska Federationen, Storbritannien och Förenta staterna.

Mitt i den fyra månader gamla Ukraina-krisen och mer nyligen Nancy Pelosis besök i Taiwan och försämringen av USA:s relationer med både Moskva och Peking, förväntas dussintals bilaterala möten äga rum i Phnom Penh.

De kommer att förstärka ASEAN:s centrala roll  som nyckel till stabilitet och fred i Indiska Oceanen-Stillahavsområdet, som för närvarande kännetecknas av ökad volatilitet.

Mötena i Phnom Penh inkluderar också firandet av 45 år av partnerskap mellan EU och EU:s utrikesminister Josep Borrell är på plats. Han har gjort rubriker genom att stödja Nancy Pelosis besök på Taiwan, som är ett direkt stöd till öns självständighetsivrare.

På det förberedande
mötet för högre tjänstemän förra veckan försökte man skapa konsensus om de utmaningar som härrör från Covid-19-pandemin och situationerna i Myanmar, på Koreahalvön och Sydkinesiska sjön.

ASEAN:s försök att påverka händelserna i Myanmar har hittills varit fruktlösa. I april 2021 ombads militärledarna i Myanmar att sluta skicka representanter till ASEAN-möten tills de har följt blockets fempunktskonsensus för fred. Rysslands utrikesminister Sergey Lavrovs beskrev under sitt besök i Myanmar landet som Rysslands "vänliga och mångåriga partner".

ASEAN har varit det enda forum där Nordkorea alltid har deltagit sedan 2000.Men även om ARF-möten tidigare kan ha underlättat samtalen mellan USA och Nordkorea, finns det den här gången inga förväntningar på att något sådant möte i Phnom Penh skulle leda till en återupplivande av dialogen mellan Kim Jong Un-regimen och USA:s president Joe Bidens administration .

Kinesiska experter  att de inte ser "något behov för Wang Yi av att träffa och prata med Blinken längre", vilket understryker de farliga konsekvenserna av Nancy Pelosis besök i Taiwan. Planerade möten mellan Blinken och värdpremiärminister Hun Sen och hans utrikesminister är tecken på att USA oroar sig för att Kambodja håller på att närma sig Kina.

Rysslands Sergej Lavrov hade möten med både premiärminister Hun Sen och hans assistent
Eang Sophalleth, som för övrigt gått på Moskvas diplomatakademi MGIMO.

Asia Times, Rossija24

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.