30 juli 2022

Xi inför 20:e partikongressen


Xi Jinping, som är Kinas president liksom generalsekreterare för det kinesiska kommunistpartiets centralkommitté och ordförande för Kinas centrala militärkommission, höll ett tal på en studiekonferens med tjänstemän på provins-/ministernivå som ägde rum från tisdag till onsdag i Beijing. 

Det han se ger en antydan om innehållet i Kinas kommunistiska partis (KKP) 20:e kongress, som äger rum inom kort. Texten är maskinöversatt men här försedd med vissa förklaringar.

Xi betonade i sitt tal att på resan för att bygga upp Kina till ett modernt socialistiskt land i alla avseenden och uppnå det andra hundraårsmålet*, måste hela partiet hålla socialismens fana med kinesiska särdrag högt, följa marxismens vägledning anpassad till den kinesiska kontexten och vår tids behov, följa säkert på socialismens väg, teori, system och kultur med kinesiska särdrag, och förbli fast beslutet att driva framåt den historiska processen av nationell föryngring.

Med fokus på partiets centrala uppgift i den nya eran på den nya resan bör vi lägga fram nya idéer, strategier och åtgärder för att främja den femsfäriska integrerade planen** och den fyrdelade övergripande strategin*** på ett samordnat sätt. Genom kraftfulla och beslutsamma ansträngningar bör vi arbeta tillsammans och sträva efter att skriva ett nytt kapitel i att bygga ett modernt socialistiskt land i alla avseenden, noterade Xi.

Li Keqiang, Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji och Han Zheng, alla medlemmar av den ständiga kommittén i KKP:s centralkommittés politbyrå, och vicepresident Wang Qishan, deltog i öppningsceremonin för studiesessionen.

Xi betonade att den kommande 20:e partikongressen är av stor betydelse, eftersom den kommer att hållas i det avgörande ögonblick när vi ger oss ut på den nya resan för att bygga Kina till en modern socialistisk nation i alla avseenden. På kongressen kommer vi att lägga upp mål, uppgifter och viktiga policyer för att utveckla partiets och landets sak under de kommande fem åren eller till och med längre perioder framöver, vilka är avgörande för den fortsatta utvecklingen av partiet och landets orsak, socialismens framtid med kinesiska särdrag och förverkligandet av nationell föryngring. Att tydligt identifiera den banderoll som vårt parti kommer att bära, vägen det kommer att ta, målet det kommer att fortsätta att sträva efter och i vilken utsträckning det är motiverat på den nya resan framåt är av stor betydelse för att förena och uppmuntra kineser från alla etniska grupper att sträva efter en ny framgång för socialismen med kinesiska särdrag.

Xi noterade att för att planera och främja partiets och landets arbete måste vi noggrant se över de internationella och inhemska situationerna för att ha en klar förståelse för de strategiska möjligheter, risker och utmaningar vi står inför. För närvarande utvecklas djupgående förändringar som inte har setts på ett sekel snabbt över hela världen, och uppvisar mer utmärkande drag av vår värld, vår tid och den historiska förändring vi står inför. Kina står inför nya strategiska möjligheter och nya strategiska uppgifter, går in i ett nytt strategiskt skede och konfronteras med nya strategiska krav och strategisk miljö för sin utveckling. De risker och utmaningar vi står inför och de problem vi ska ta itu med är mer komplexa än någonsin tidigare. Hela partiet måste vara mer uppmärksamt på potentiella faror, alltid vara berett på värsta scenarier och ha en stark vilja och stor förmåga att reagera på ännu svårare situationer. Vi måste formulera rätt strategier för att svara på förändringar, främja möjligheter och göra genombrott, och förlita oss på en ihärdig kamp för att öppna upp nya horisonter för vår sak. Det viktigaste är att hantera våra egna angelägenheter väl, sa Xi.

Xi sa att de fem åren sedan den 19:e partikongressen har varit ovanliga och extraordinära. KKP:s centralkommitté har varit varse den övergripande bilden för nationell föryngring och stora förändringar i världen som inte har setts på ett sekel, enat och lett hela partiet, de väpnade styrkorna och folket i alla etniska grupper för att effektivt hantera den allvarliga och komplexa internationell situation och en rad risker och utmaningar, och på ett energiskt sätt drivit fram socialismen med kinesiska särdrag för en ny era.

Vi har fortsatt att stärka partiets övergripande ledarskap och KKP:s centralkommittés centraliserade och enade ledarskap. Vi har arbetat med full styrka för att bygga ett måttligt välmående samhälle i alla avseenden, förstärkt en högkvalitativ utveckling och tagit snabba men stadiga steg för att föra reformer framåt. Vi har främjat folkdemokrati i hela processen, utvecklat avancerad socialistisk kultur och förbättrat allmänhetens välbefinnande. Vi har samlat våra ansträngningar för att utrota absolut fattigdom och sporrat ekologiskt bevarande. Vi har försvarat nationell säkerhet, upprätthållit övergripande social stabilitet, stärkt moderniseringen av det nationella försvaret och de väpnade styrkorna, värnat fred och stabilitet i Taiwansundet och bedrivit ett viktig lands diplomati med kinesiska särdrag på alla fronter.

Vi firade hundraårsdagen av grundandet av KKP och 70-årsdagen av grundandet av Folkrepubliken Kina, och genomförde en kampanj för att uppmuntra studier av partiets historia bland partimedlemmar. I synnerhet, inför det plötsliga utbrottet av covid-19, har vi satt människorna och deras liv först och inlett ett heltäckande folkkrig för att stävja epidemin. Vi har skyddat människors liv och hälsa i maximal utsträckning och uppnått de bästa resultaten i världen när det gäller att samordna ekonomisk utveckling och epidemier. Vi har upprätthållit centralregeringens övergripande jurisdiktion över de särskilda administrativa regionerna i enlighet med konstitutionen och de grundläggande lagarna, och formulerat och implementerat lagen om skydd av nationell säkerhet i Hongkongs särskilda administrativa region, vilket säkerställer en fast kontroll över den övergripande situationen för Hongkong.

Inför de snabba förändringarna i den internationella situationen har vi arbetat hårt för att värna vår nationella värdighet och kärnintressen, och behållit initiativet i vårt lands utveckling och säkerhet. Vi har gjort ytterligare ansträngningar för att utöva fullständig och rigorös styrning över partiet, arbetat oavbrutet för att förbättra partiets uppförande och genomdriva partiets disciplin, och gjort samordnade ansträngningar för att säkerställa att tjänstemän inte har möjlighet, önskan eller fräckhet att engagera sig i korruption. Som ett resultat har partiets band med folket blivit närmare, och en sund politisk atmosfär har främjats och utvecklats inom partiet, vilket ger en stark politisk grund för utvecklingen av partiets och landets sak, sa Xi.

Xi noterade att socialismen med kinesiska särdrag har gått in i en ny era sedan den 18:e KKP-kongressen 2012. Under det senaste decenniet har vi upprätthållit marxismen-leninismen, Mao Zedongs täkande, Deng Xiaopings teori, teorin om tre representanter**** och den vetenskapliga synen på utveckling, samt fullt ut implementerat teorin om socialism med kinesiska särdrag för en ny era och partiets grundläggande teori, linje och politik. Vi har använt en mängd strategiska tillvägagångssätt, genomfört en rad transformativa drag och gjort många genombrott och anmärkningsvärda framsteg. Vi har också löst många svåra problem som varit olösta under lång tid, åstadkommit många saker av avgörande betydelse och långsiktig betydelse och stått emot de prövningar som risker och utmaningar från politiska, ekonomiska, ideologiska och naturliga områden medfört. Vi har gjort historiska landvinningar och historiska förändringar i partiets och landets sak. Sådana stora förändringar under det första decenniet av den nya eran är en milstolpe i partiets, Kinas historia, reformer och öppnande och utvecklingen av socialismen och den kinesiska nationen, sa Xi.

Xi betonade att målet nationell föryngring inte kommer att vara någon söndagspromenad och kommer att kräva mer än trummor och gong-gonger för att uppnå. Vi måste föra en stor kamp med många nya samtida funktioner och vara beredda att arbeta ännu hårdare mot detta mål. Under det senaste decenniet har vi stött på risker och utmaningar som var som starka vindar och rasande vågor, med några av dem lika allvarliga som stormar på havet. Alla möjliga risker och utmaningar har kommit en efter en, vilket gör situationen aldrig tidigare skådad och komplicerad. Vi har trotsat svårigheter med fast självförtroende och vunnit den ena striden efter den andra. Alla prestationer vi har gjort är resultat av vårt partis och folkets hårda arbete, sa Xi.

Att ha marxismen som en sund teoretisk vägledning är källan till vårt partis särpräglade politiska karaktär och enorma politiska styrka, noterade Xi. Det har bevisats att på den grundläggande nivån kan vårt partis förmåga och de starka sidorna i socialismen med kinesiska särdrag tillskrivas det faktum att marxismen fungerar. Sedan den 18:e KKP-kongressen har förändringar som äger rum hemma och utomlands och utvecklingen av praxis gett oss en rad viktiga teoretiska och praktiska frågor som snarast kräver våra djupgående svar. Vi har fortsatt att anpassa marxismens grundsatser till Kinas specifika realiteter och dess fina traditionella kultur, utvecklat tanken om socialism med kinesiska särdrag för en ny era och uppnått ett nytt genombrott för att anpassa marxismen till det kinesiska sammanhanget.

Hela partiet måste förstå synen på och metodiken bakom tanken om socialism med kinesiska särdrag för en ny era, och upprätthålla och utnyttja dess ståndpunkter, synpunkter och metoder. Vi kommer på så sätt att kunna öppna upp nya horisonter när det gäller att anpassa marxismen till det kinesiska sammanhanget och vår tids behov genom fantastiska metoder i den nya eran.

Xi betonade att baserat på långsiktig utforskning och praxis sedan grundandet av Kina 1949, särskilt sedan lanseringen av reformen och öppnandet 1978, har vi framgångsrikt främjat och utökat en unik kinesisk modernisering med nya genombrott i teori och praxis sedan den 18;e KKP-kongressen.

Det finns ingen fast modell för modernisering i världen, och det finns inte heller ett universellt kriterium för modernisering som passar alla. Moderniseringen vi eftersträvar är den KKP-ledda socialistiska. Vi måste driva fram nationell föryngring genom att följa en unik kinesisk väg till modernisering. Vi får varken gå tillbaka till det förflutnas stelhet och isolering, eller ta fel vändning genom att förändra vår natur och överge vårt system. Vi måste betona att vi litar på våra egna ansträngningar för att driva nationens utveckling och se till att framtiden för Kinas utveckling och framsteg förblir i våra egna händer.

Xi påpekade att den 19:e KKP-kongressen skisserade en strategisk plan i två steg för att bygga Kina till ett stort modernt socialistiskt land i alla avseenden: Socialistisk modernisering kommer i princip att förverkligas från 2020 till 2035; Från 2035 till mitten av seklet kommer Kina att bli ett stort modernt socialistiskt land som är välmående, starkt, demokratiskt, kulturellt avancerat, harmoniskt och vackert.

Den 20:e KKP-kongressen kommer att föreställa sig den strategiska tvåstegsplanen för att bygga Kina till ett stort modernt socialistiskt land, med fokus på att beskriva strategiska uppgifter och stora initiativ för de kommande fem åren. De kommande fem åren är avgörande när vi siktar på att bygga Kina till ett modernt socialistiskt land i alla avseenden, och att göra ett bra jobb under denna period är av avgörande betydelse för att uppnå det andra hundraårsmålet. Vi måste fokusera våra ansträngningar på att ta itu med obalanserad och otillräcklig utveckling och på att ta itu med brister, stärka svaga områden, konsolidera grunderna och ge styrkor fullt ut och utarbeta nya tillvägagångssätt och åtgärder för att lösa våra problem.

Xi betonade att våra ansträngningar att bygga upp Kina till ett modernt socialistiskt land och uppnå målen och uppgifterna på den nya resan i den nya eran beror på partiet. KKP är världens största marxistiska styrande parti. För att stärka sin regeringsställning och behålla människors uppriktiga stöd måste partiet alltid hålla sig nyktert och beslutsamt på resan. KKP-medlemmar måste vara vaksamma mot den långsiktiga karaktären i de prövningar som partiet konfronteras med när de relaterar till styrning, reformer och öppnande, marknadsekonomin och den yttre miljön, och mot farorna med att tappa drivkraften, bristande kompetens, bli skild från folket och ge efter för passivitet och korruption. Partiets fullständiga och rigorösa självstyre är en oändlig resa, likaså dess självreform.

Historisk erfarenhet tyder på att KKP alltid måste hålla en stark disciplin och självstyre. Varken avslappning eller nonchalans attityd är tillåtna. KKP måste fortsätta ett fullständigt och rigoröst självstyre, driva på med det stora projektet med partibyggande i den nya eran och leda sociala omvandlingar genom sin självreform.

Enligt Xi måste KKP upprätthålla sitt grundläggande syfte att tjäna folket helhjärtat, förstärka sin betoning av massorna, genomföra sin masslinje och respektera folkets kreativitet. Den bör göra allt för folket och förlita sig på dem i allt den gör, agera i linje med principen om "från folket, till folket", upprätthålla nära band med folket och hålla öppet för offentlig kritik och övervakning. Den ska alltid andas samma andetag som människorna, dela samma framtid och hålla kontakten med dem.

Li Keqiang uppmanade tjänstemän att grundligt studera och förstå Xis kommentarer och anpassa sina handlingar och sitt tänkande till de vägledande principer som förmedlas av Xis tal såväl som partiets centralkommittés stora beslut och planer. Det är absolut nödvändigt att förbli självsäker, samvetsgrant driva på för reformer, utveckling och stabilitet i sina respektive regioner och avdelningar, och bana väg med konkreta åtgärder för sammankallandet av 20:e partikongressen.

Medlemmar av KKP:s centralkommittés politbyrå, dess sekretariatet, vice ordföranden i den ständiga kommittén för Nationella folkkongressen liksom ministrar, ordföranden för Högsta folkdomstolen, chefen för riksåklagarämbetet, vice ordföranden för den nationella kommittén för det kinesiska folkets politiska rådgivande konferens, ledande tjänstemän från alla provinser, autonoma regioner och kommuner, Xinjiangs produktions- och konstruktionskår, relevanta avdelningar inom centrala parti- och statsorgan och folkorganisationer, såväl som representanter för större enheter inom de väpnade styrkorna, ledare för andra politiska partiers centralkommittéer, allkinesiska industri- och handelsfederationen andra relevanta enheter var närvarande vid öppningsceremonin. 

( Xinhua ) 10:00, 29 juli 2022

 

* "Liang Ge Yibai Nian" eller två århundrademålen handlar om landets ekonomiska utveckling. Det första målet som states upp 2012 var att BNP och inkomst per capita skulle fördubblas mellan 2010 och 2021, vilket har förverkligats. Det andra hundraårsmålet ska nås år 2049, hundraårsminnet av grundandet av Folkrepubliken Kina (PRC). Det syftar till att "föra BNP per capita upp till nivån för måttligt utvecklade länder och i huvudsak genomföra moderniseringen av landet".

** Den femsfäriga integrerade planen – utvecklingen av socialism med kinesiska särdrag som omfattar ekonomisk, politisk, kulturell, social och ekologisk utveckling – föreslogs i november 2012 vid 18:e prtikongressen.

*** De fyra delarna är att bygga ett heltäckande, måttligt välmående samhälle, fördjupa reformerna, bygga landet med lag och leda partiet strikt. Framlades av Xi 2014.

**** Teorin om de tre representanterna definierar KKP:s roll; den betonar att partiet alltid måste representera kraven för att utveckla Kinas avancerade produktivkrafter, orienteringen av Kinas avancerade kultur och de grundläggande intressena för den överväldigande majoriteten av det kinesiska folket.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.